I slutten av august la advokatfirmaet Deloitte fram en granskningsrapport av arbeidsmiljøet og lederstilen i Kriminalomsorgen region vest. Etter tre varslingssaker i regionen, ble Deloitte hyret inn for å kartlegge forholdene. Granskningen slo fast at det er en tillitskrise mellom ansatte og regionledelsen, og at ledelsens kommunikasjonsform og lederstil må korrigeres, skriver FriFagbevegelse.no.

Bergensavisen omtalte lørdag en av varslingssakene som gjaldt arbeidsmiljøet og forholdene ved Hustad fengsel, som har vært en av de mest omfattende sakene i granskningsrapporten. Der har en varsler valgt å stå fram. Torunn Olsen Larsen var ansatt på Hustad fengsel i nesten ti år, fram til hun fikk sparken i sommer.

I løpet av tida ved fengselet opplevde hun å bli mobbet, harselert og beskriver miljøet ved den tidligere arbeidsplassen som råttent. Hun ble fysisk og psykisk sjuk av behandlingen hun fikk, og til slutt mistet hun håret som følge av påkjenningene, skriver BA.

Går til sak

Rbnett har vært i kontakt med Torunn Olsen Larsen, som henviste videre til sin advokat. Hun går nå til sak mot Hustad fengsel. I går sendte advokaten hennes, Vibeke Hein Bæra, inn en 115 siders stevning til Romsdal tingrett.

– Dette har vært en lang, lang prosess for Torunn. Endelig har vi kommet så langt at det har blitt en rettslig prosess. Det har blitt forsøkt å komme fram til en løsning mellom partene, for å ordne opp i det hun har blitt utsatt for. Hun har vært sjukemeldt over lang tid på grunn av arbeidsforholdet. Det er utrolig viktig for henne å få komme videre i saken, sier Bæra.

Hun forteller at det har vært en kjempestor påkjenning for Torunn å stå fram.

– Hun er veldig modig. Hun står ikke bare fram med historien sin, men med hele seg. Hun bor på et lite sted, og det er små forhold. Det står dyp respekt av det hun har gjort, sier hun.

Bæra mener det er viktig og riktig av henne å stå fram.

– Jeg tror det må til. Det kan ikke få fortsette å ulme i Hustad fengsel uten at de tar ordentlig tak i problemene. Det håper jeg både ledelsen ved Hustad og kriminalomsorgen vest gjør etter disse sakene. Det er vanskelig å se hvordan de ikke skal gjøre det, sier hun.

Gi mot til flere

Granskningsrapporten fra Deloitte avslørte flere kritikkverdige forhold ved Hustad fengsel, og konkluderte med at det krevde grundigere undersøkelser enn de hadde mandat til å utføre. Bæra forteller at det blir interessant å se hvordan ledelsen har tenkt å følge opp resultatene av granskningsrapporten.

– De kritikkverdige forholdene ved fengselet har pågått over flere år. Hvorfor tror du det tatt så lang tid å ordne opp i det?

– Det håper jeg de kommende prosesser kan gi svar på! sier Bæra.

Hun mener det er en alvorlig svikt i kultur- og ledelsestrukturen regionalt.

– Fengselslederen ved Hustad lener seg på regionen, og da sier det seg selv at forholdene ikke bedres.

– Hva betyr det for andre i samme situasjon som Torunn at hun står fram og forteller historien sin?

– Jeg håper det gir flere mot til å si ifra. Det Torunn beskriver er en fryktkultur. Det er forferdelig trist. Men all ære til Torunn. Hun er påført fysiske og psykiske skader, men velger likevel å kjøre på. På vegne av Torunn og andre ser jeg fram til å belyse denne saken i retten, sier Bæra.

Dårlig lederskap

Fagforeningsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund sier til BA at ukulturen som har fått leve ved Hustad i mange år, skyldes dårlig lederskap.

– Ledelsen inkriminerer seg selv ved at de sitter på store mengder dokumentasjon som viser hva Torunn ble utsatt for. Blant annet omtales hun i svært ufine vendinger av enkelte kollegaer, og hun har regelrett blitt overvåket og rapportert til ledelsen, sier Knut Are Svenkerud til BA.

– Kan ikke kommenteres nå

Fengselsleder ved Hustad fengsel, skriver i en SMS til Rbnett at han ikke kan kommentere en pågående sak. Regiondirektøren i Kriminalomsorgen Region vest, Per Sigurd Våge, ønsker heller ikke å kommentere saken overfor avisa.

– Jeg er bundet av lover og regler slik at jeg verken kan eller skal svare på dine spørsmål i denne saken. Alt du har spurt om, er vevd inn i hverandre og kan ikke kommenteres nå, sier Våge.

Direktør for Kriminalomsorgsdirektoratet, Marianne Vollan, sier følgende til BA om konsekvensene av den interne granskningen:

– Det er nedsatt et etatsinternt granskingsutvalg for Hustad fengsel etter Deloitte-rapporten. Utvalget har representanter fra flere nivåer i etaten, og det har påbegynt sitt arbeid. Dette er en prioritert oppgave. Det er ikke avklart når utvalget avslutter arbeidet, sier Vollan.

Hustad fengsel. Foto: Oddbjørn Harnes