Sangstemmen til Leif Einar Lothe er ikke all verden. Han sa det sjøl da han møtte et feststemt publikum i den intime italienske restauranten i Elnesvågen. Stappfullt var det. Trivelig var det også i følge de nærmere to hundre personene som ville se og høre tv-kjendisen fra Hardanger. Det som startet med tv-programmet Fjorden cowboys og seier i Farmen kjendis, er nå blitt til turné med show og signering av den ferske boka om livet til Lothepus fra Hardanger.

Mannen er ingen problem

Egentlig er han entreprenør. Ekspert på sprengstoff er han også, men noen telefon fra NVE vil neppe komme. I så fall vet Lothepus hva som ville blitt svaret.

– Det å ta ned Mannen ville ikke vært noe problem. Skeptikerne tror ikke det ville vært mulig å sprenge Mannen kontrollert. Det tror ikke jeg. Jeg tror det å sprenge Mannen uten å ta ned noe mer enn bare det som er målet, ville vært fullt mulig. Det å sprenge fjellet er ikke så innviklet som mange vil ha det til. Den utfordringen ville jeg tatt. Det handler bare om å finne den rette løsningen, sier mannen som livnærte seg som entreprenør før tv- og showlivet tok overhånd.

Norge på langs

Nå samarbeider Lothepus med en mann som har gjennomført en rekke lange turer fra Lindenes til Nordkapp. Bjørn Tomrenhar både rodd, syklet og gått, men ridd Norge på langs har Polka-Bjørn aldri gjort. For cowboy Lothepus ville også det vært en spennende utfordring.

Vi har snakket om å ri Norge på langs. Det hadde vært en fin tur, sier Lothepus. – Enig, det hadde vært artig. Vi har snakket om å gjøre det. Lothepus er stødig på hesten, er Bjørn Tomren sin kommentar til et slikt utvidet samarbeid mellom de to.

Hva med sneipen i kjeften?

– Mandag er ”røyksluttedagen”. Hva tenker du om det?

– Plutselig så slutter jeg. Det er jo bare idioter som røyker. Det er ikke jeg som fronter sigarettrøykinga. Problemet er jo at folk tar bilder av meg, sier den folkelige showmannen Lothepus.

Oppstyr ble da Lothepus var med på Vinmonopolets lanseringsfest og hardangermannen ikke holdt seg til fast kutyme på prøvesmakinger som dette.

– Jeg kommer fra et sted der vi er vant til å spytte ut morellesteiner, og ikke den fineste konjakken man kan få. Vinmonopolet og jeg samarbeider godt, men jeg er kanskje litt for mye showmann for dem. Det er travle dager for tiden. Hele neste uke går med i Oslo, så skal jeg reise både til Sudan og Svalbard i ukene som kommer, sier Lothepus.