Molde/Abu Dhabi: Designer Jonas Follestad (21) fra Molde konkurrerte i søm, konsentrasjon, fokus og kreativitet da han denne uka deltok han i VM i Abu Dhabi sammen med 1300 deltakere fra 77 land. Til slutt endte han på en 26. plass i sin klasse, med 646 poeng.

– Til å bli helt svimmel av, sier han om konkurransen.

Men det er en svimmelhet av det gode slaget.

– Likevel er det så overveldende. Hodet koker og det er et utrolig press. Det er så mye flinke folk, og jeg kjenner at jeg er helt utslitt, sier han til Romsdals Budstikke.

Konkurransen pågikk i tre intense dager i 40 grader i en stor konkurransehall med flere hundre utøvere, i Abu Dhabi.

Kreativitet

Jonas Follestad har vært kreativ hele livet, og Romsdals Budstikke har tidligere skrevet om designeren med utdannelse innen søm og tekstil da han tok gull i fjorårets NM i yrkesfag i Bergen.

I år var tida kommet til VM og De forente arabiske emirater, der Jonas Follestad sammen med 19 andre norgesmestere innen sitt fag utgjør Yrkeslandslaget. De kaller seg Norges viktigste landslag. Bak Yrkeslandslaget står NHO og LO, Utdanningsdirektoratet og en rekke andre forbund. Organisasjonens målsetting er å høyne norsk yrkesutdannings status.

Kjærlighet til faget

Flere av de andre utøverne har med familie, venner og kolleger til Abu Dhabi. Ikke Jonas.

– Nei, jeg må ha fullt fokus. Om jeg hadde hatt masse folk her, hadde jeg bare blitt stressa, sier 21-åringen som nå bor i Fredrikstad.

Kompetansen er høg og yrkesstoltheten kanskje enda høgere. Kjærligheten til eget fag ligger tett utenpå Jonas Follestad. Han tok design og håndverk, deretter design og tekstil på Borgund videregående.

– Etter det fullførte jeg to år som lærling i kjole- og draktsyer faget hos Made by Mom. Jeg trives utrolig godt i dette faget, sier han.

Han er svak for tekstiler og dets egenskaper og muligheter.

– Man kan rett og slett lage kunst som en person kan gå med. Det er fantastisk, synes Follestad.

Ambisjonene i forkant av VM i yrkesfag var naturligvis store.

– Jeg håper naturligvis på 1. plass. Jeg må i alle fall være blant den øverste halvdelen, sa han til Romsdals Budstikke, før han dro ned.

Vil på moteskole

Opptrappingen til VM har gått i mengdetrenging.

– Jeg har sydd mye. Sydd glidelåser, sydd tverrsømmer, sydd ditt og sydd datt. Man må kunne sy kjapt.

Jonas håper deltakelsen i VM i yrkesfag i skal hjelpe ham i å komme inn på en eller flere av verdens store moteskoler.

– Men i disse dagene her har det handlet om å levere. Holde fokus å gjøre som best jeg kan, det jeg elsker, sier Jonas.

Gode norske resultat

Sekretariatsleder Elisabeth Lange i Worldskills Norge er godt fornøyd med den norske innsatsen sjøl om det ikke ble noen pallplasseringer denne gang.

– Vi fikk hele fem såkalte «Medallion of excellence», som tilsier at deltakerne har fått en poengsum på 700 eller over. Det å være med i et verdensmesterskap er en seier i seg sjøl. Det er et enormt press og svært høgt nivå, sier Lange.

Blant 1300 unge internasjonale deltakere, jobbet Jonas Follestad på spreng for å komme seg gjennom oppgavene i VM. Foto: Worldskills Norge