Politikere og administrasjon i Eide forbereder seg på en krevende budsjettinnspurt. Driftsrapporten for årets åtte første måneder forteller om et ventet merforbruk på 5,466 millioner kroner ved årsslutt.

Det er en forverring på 1,25 millioner kroner i forhold til kommunestyrets vedtak 31. august. De setter nå sin lit til børs og pensjonspremieavvik.

Rådmann Ole Bjørn Moen valgte likevel å starte sin orientering med noe positivt.

– Det er gledelig at sjukefraværet er nede i 7,8 prosent i 2. kvartal, en forbedring på 1,6 prosentpoeng fra 1. kvartal. Vi må ikke glemme at det jobbes veldig bra ute i enhetene. Tjenesteproduksjonen er god.

Utfordringene

Men utfordringene står i kø.

– Vi klarer ikke å holde regnskapet som ble rapportert i 1. tertial, fortsatte Moen.

Årsprognosen er økt med 1,25 millioner kroner. Det skyldes ikke utgifter til flyktningtjenesten, som meldt tidligere, for der er det nå et mindreforbruk på 463.000 kroner, korrigerte han den utsendte rapporten.

Enhetene med størst utfordringer er Eide barneskole 14 pst. over budsjett, heimetjenesten 8 pst., Lyngstad og Vevang barnehager 6 pst., Svanviken barnehage 4 pst. og Furutoppen 4 pst.

I tillegg er det meldt om et merforbruk i barnevernstjenesten på over 1 million kroner.

Arbeider knallhardt

Moen forsikret at rådmann og administrasjon arbeider knallhardt for å oppnå balanse, men de ser nå at Eide på ny er avhengig av premieavvik og børs.

Verdipapirene har forresten hatt en gledelig utvikling i det siste. Dags dato er avkastningen notert til 4,1 millioner, mot budsjettert 2,75 millioner. Men den trenden kan fort snu, påpekte rådmannen.

Forverring

Kommunestyret vedtok 14. september å videreføre dagens driftsnivå, etter tilråding fra rådmannen. Det ble vedtatt tiltak på kommunenivå som balanserte regnskapet. Men nye tall viser at situasjonen er forverret, og det rapporteres nå usikkerhet til balanse.

I vedtatt økonomiplan for 2018 er det lagt opp til ytterligere bruk av disposisjonsfondet med 4,891 millioner kroner og 1,279 millioner kroner i 2019. Flere enheter rapporterer nå at dette ikke er mulig, ifølge rådmannen.

Stilte spørsmål om fondsbruken

Terje Lyngstad (H) lurte på om driftsfondet er oppbrukt når merforbruket er 5,5 millioner.

– Slik jeg ser det, har vi dekt opp 2017 med fond, pluss at vi igjen har vært litt heldig. Men hva skjer da i 2018? Min bekymring er at vi går ut av 2017 med et gedigent forbruk, som vi vil ha vansker med å komme ut av i 2018 og 2019.

Rådmann Ole Bjørn Moen:

– Ja, vi drar med oss merforbruket inn i 2018. I dag er det 5,2 millioner kroner. Drifta vil fortsatt være skeiv inn i 2018, og vi bruker ytterligere av fondet. Handlefriheten blir dessverre kraftig redusert i 2018 og 2019.

For dårlig periodisering

Lyngstad viste til at regnskapet per 31. august viser et mindreforbruk på 646.000 kroner mot periodisert budsjett. Dette endrer seg til et merforbruk på 5,466 millioner kroner i årsprognosen.

– Det er forvirrende at vi har regnskapsmessig balanse midt i året, men går ut av året med rundt 6 millioner i merforbruk. Er det periodiseringen det er noe feil med her? Vi bør få bedre opplysninger enn dette.

Regninger i systemet

Rådmannen: – Noe av forklaringen er at regninger ligger og venter i systemet. Men det er klart ei utfordring at 646.000 kroner i mindreforbruk 31. august blir til et merforbruk på 5,466 millioner kroner ved årsslutt.

Leder for regnskapskontoret i Eide og Fræna, Lille Tove Gammelsæter, bekreftet at periodiseringen kan bli bedre.

– Underbudsjetterer vi?

Jarle Ugelstad Klavenes (Ap) følte at dette skjer hver høst.

– Er det slik at vi lukker øynene og underbudsjetterer? I budsjettprosessen framover bør vi tenke på om vi skal la det fortsette eller om vi skal ta de vanskelige prioriteringene.

Planstans

På tampen av møtet varslet rådmannen at han vil komme med forslag om å stoppe det pågående kommuneplanarbeidet og heller samordne det inn mot nykommunen Hustadvika.