– Jeg har sjøl bodd på Bjørset, og har kjent på privatiseringen som foregår her. Nå er det en kilometer med naust her. Bjørsetsaga blir snart det eneste stedet der folk kan komme seg ned og bade, sa Sindre Pedersen (Frp) etter befaringen. Han fikk støtte fra SVs Kristin Mandt Heim, som hadde liknende erfaring fra tidligere.

– Ekstremt værutsatt

Eierne av den omstridte betong-støa kunne puste lettet ut da plan- og utviklingsutvalget (PUU) denne uka fulgte administrasjonens klare råd om å gi dispensasjon fra kommuneplan og plan- og bygningsloven.

Ap foreslo å utsette saka til etter en befaring, og 26. september fikk politikerne se det etter hvert mye utbygde naustområdet med egne øyne.

– Det er fem ganger så lang strøklengde på bølgene som treffer her, sammenliknet med områder innenfor Moldeholmene. Er det ikke støpt i betong, piskes steinene vekk, sa eierne, og viste bilder av området etter orkanen Dagmar.

– Burde ha vært revet, men.

Blant politikerne var det lite tvil om å innvilge dispensasjonen, men det var med en dårlig følelse, sa flere.

– I utgangspunktet burde jo ikke de siste naustene vært bygget, men det er politikerne som har gitt dispensasjon til dem, påpekte Steinar Husby (BOR).

– Skal jeg bare bruke hodet, må jeg si at det må rives, sa Frank Sæther (Ap) og viste til at utvalget har vært strenge med tiltak i strandsona tidligere.

– Jeg lander likevel på at jeg holder meg litt for øyne og ører her og sier «greit», sa Sæther.

– Når vi først har sagt ja til naust, må vi si ja til støene. Betongen i seg sjøl er pent støpt, men skiller seg fra de med naturstein, påpekte Venstres vara og arkitekt Kjell Johan Vatne.

Badehus eller festlokaler?

Sæther trakk videre fram at det var flere i utvalget som fikk en mindre god opplevelse der.

Ifølge Frøydis Austigard (V) var det vanskelig å passere når naustdørene sto på vidt gap.

– Svært mange av naustene som bygges, har en bruk som er noe helt annet. Er det badehus, festlokale eller rekreasjonssted? For det er få båter som legges inn der! Jeg gir på en måte litt opp, men når det gjelder denne saka skal den ikke gi noe presedens, sa han.

– Ikke opp til innbyggerne

Kirsti Hoemsnes (H) mente kommunen må gå i seg sjøl på hva de gir dispensasjon til når det gjelder naust og bølgevern.

– Disse trodde det var greit, men så skal vi behandle det etterpå og si at det var greit likevel. Det er ikke greit. Det må vi formidle tydelig til innbyggerne våre: Hva er naust og hva er bølgevern. Det kan ikke bli opp til hver enkelt å definere dette, påpekte Hoemsnes.

Fra befaringen 26. september. Foto: Bjørn Brunvoll
Ifølge Frank O. Sæther (Ap) ba han om en befaring etter å ha sett tilgangen til hele Bjørsetsaga. – Det var bra å få sett det sammen, for det er rimelig «heftig» på andre naust også, sa Sæther etterpå. Her under presentasjonen 26. sep. Foto: Bjørn Brunvoll
Foto: Bjørn Brunvoll
Ifølge Frank O. Sæther (Ap) ba han om en befaring etter å ha sett tilgangen til hele Bjørsetsaga. – Det var bra å få sett det sammen, for det er rimelig «heftig» på andre naust også, sa Sæther etterpå. Her under presentasjonen 26. sep. Foto: Bjørn Brunvoll
De uvanlige bølgebryterne fungerer ifølge eierne også som en sklisikker veg ned til sjøen, hvor man kan fiske eller bade – og som skal kunne brukes av allmennheten, påpekte de to. Foto: Bjørn Brunvoll