Framtidsvisjon

Framtidsvisjonen for kulturskolen i Molde begynte allerede for sju år siden, og i dag har mye blitt satt i gang takket være tidlig planlegging.

– Vi laget en framtidsfortelling i 2010 før vi fikk se tegninger av det nye bygget. Vi har med andre ord tenkt lenge og grundig på hva vi ville få til. Det er derfor vi har kommet så langt bare på ett år. I dette bygget er det mye som er mulig å få til. Det er god bevegelse i Molde kulturskole på ettårsdagen, forteller fagleder Cesilie Torheim.

Breddetilbud

Kulturskolen har fortsatt med sitt «gamle» arbeid, men i høst er også mye nytt på programmet.

– Det er ikke noe nytt at vi har et rikt tilbud til barn og ungdom. Men bredden er det vi virkelig ønsker å ta tak i nå. Vi har flere lavterskeltilbud på trappene, og tror det vil treffe mange. Det er nok for noen å få være med et sted – å høre til og være en del av noe. Slike tilbud er ofte en døråpner til den vanlige kulturskolen også, sier rektor Ingvild Aas.

– Vi kan dele det vi driver på med i tre kategorier. Vi har fordjupningstilbud, kjernetilbud og breddetilbud. Fra i høst av er breddetilbudet noe vi satser enda mer på, forteller hun.

Inkludering

Tilbudene hun snakker om er spesielt for de aller minste, men også for mennesker fra andre kulturer og land.

– Vi har rytmekorps, SFO-korps, femårskor for barnehager, kultursekkverksteder, workshops og har også utvidet musikklek drop-in til flere ganger i måneden. I november kommer vi også med et allsangtilbud til familier, sier Torheim.

En del av den nye satsingen går eksplisitt til inkluderingsarbeid.

– Vi har et godt samarbeid med Voksenopplæringen og innføringsklassene ved barneskolene i byen. «Kultur på tvers» er noe av dette, og vi ser at det gir mening og vil utvikle det mer. Sang, musikk og rytme er virkemidler alle kjenner til. Vi har også «Tverrkulturell musikkgruppe» for de aller minste opp til ett år blant våre nye innbyggere med annen kulturell bakgrunn. Her deltar de mer sjøl og deler på skattene fra sin kultur, forteller Torheim.

Babysang med mer

Et annet nytt tilbud som har kommet i gang, er Babysang pluss. Her handler det om de minste opp til ett år, men kan også være nyttig for foreldre.

– Pluss betyr at det er mer enn sang, musikk og regler for barna. Vi skal ha om brannsikkerhet i heimen, førstehjelpskurs og om temaet leseglede på biblioteket, sier fagleder Rakel Hoem Rinde.

– Dere satser på mye sang trass i at ordet sang er fjernet fra den overordna læreplanen i år?

– Det er veldig synd at det er tatt bort. Det ligger en felles kulturarv i sangen. Målet vårt er å løfte fram sang enda mer, og vi holder på med flere prosjekt for å få til dette, sier Ingvild Aas.

Flere søkere

Det nye bygget gjør at det er mye mer som kan gjennomføres i forhold til slik det var i kulturskolens gamle lokaler.

– Vi kom fra et kråkeslott til dette her, sier Ingvild Aas og ser seg rundt. Tirsdag var det ett år siden Molde kulturskole flyttet inn i nytt bygg.

– Det er fantastiske arbeidsforhold her. Vi må bare greie å utnytte det enda mer. Kulturskole for alle er vår visjon, og i framtida skal vi få til mye mer enn vi greier i dag. Vi må bare gi tilbudet til flest mulig. Vi får til mye mer for pengene enn tidligere, sier Torheim.

Den største veksten etter nybygget kom på plass, er antallet søkere til musikklinja.

– Det var det første som slo inn. Det var vesentlig mange flere søkere enn det har vært tidligere. Ellers ligger vi på stort sett samme antall brukere av kulturskolen som tidligere – forskjellen er at vi er mye mer samlet og har større muligheter her, forteller Aas.

Stor politisk vilje

Kulturskolen ønsker med sine nye tilbud å skape en kultur for kultur. Ingen av tiltakene hadde vært mulig uten et godt samarbeid med andre institusjoner.

– Det er mange som er imponert over det vi får til i Molde. Vi har mange store kulturinstitusjoner i byen som vil hverandre vel og ikke bare holder på for seg sjøl, sier Aas som også skryter av det politiske miljøet i Molde.

– Politikerne får sjelden skryt, men det fortjener de fra oss. Det er stor politisk vilje i Molde til å satse på kultur, sier Ingvild Aas.

Per Kåre Fossum spiller trommer mens innføringselevene på Sellanrå skole følger nøye med. Dette er et av de nye tilbudene ved Molde kulturskole. Foto: Bjørn Brunvoll
Babysang pluss er et tilbud for de under ett år. Delia Tverrfjell med sønnen Leon (t.v.) og Eva Kvendbø med sønnen Ola følger med på fagleder Rakel Hoem Rinde. I tillegg til sang, rytme og musikk fikk de også besøk fra Molde brannvesen. Foto: Bjørn Brunvoll