– Det har vært et stort ønske fra ungdom i fylket om å flytte skriftlig eksamen til før russetida. Russetida har lange tradisjoner. Det er ei flott tid, mye på grunn av alt det sosiale. Men vi er generasjon prestasjon. Vi ønsker å prestere. Så vi mener det bør legges til rette for at ungdom slipper å takle to typer press samtidig. Dette handler rett og slett om å hjelpe ungdom til en lettere hverdag, sier Brøste Kjersem.

– Logisk

Lederen i Ungdomspanelet peker på at russetida har lange tradisjoner i Norge, og at den tidligere ble avviklet før skriftlig eksamen. I sitt forslag til Ungdommens fylkesting skriver Ungdomspanelet følgende:

"Før 1979 var eksamen avvikla før russetida. Den vart flytta på grunn av styresmaktene sitt ønske om å ha mindre festing blant ungdommen. I dag kan vi sjå at festingen i russetida ikkje har blitt særleg mindre siden slutten av 70-talet.".

Brøste Kjersem mener det også vil være logisk å la ungdom ta feiringen av 12–13 års skolegang etter eksamen.

– Deler av russetida har vært omdiskutert de siste åra, du føler ikke at den er på hell?

– Man kan mene hva man vil om russetida. Og det er typisk voksne å heve pekefingeren, tenke på russetida som litt fy-fy. Men det er mer positivt enn negativt med russetida. Den er egentlig som en mini-ungdomsbedrift. Du skal få den til å gå i pluss, i alle fall ikke veldig mye i minus og du må lære deg å samarbeide med mange andre. I tillegg er det en veldig sosial tid. Det trenger vi som er så opptatt av å prestere ellers, sier Brøste Kjersem.

Bedre karakterer?

Ungdomspanelet mener prøveprosjekt der eksamen blir flyttet før russetida kan gjøre elevenes eksamens-prestasjoner bedre.

– Dere vil ha et prøveprosjekt for Møre og Romsdal i første omgang ...

– Ja, det kan gi en mulighet til å se om det påvirker karakterene positivt. I dag har man ikke gode tall på om russetida ødelegger karakterer eller ikke. Med et slikt prøveprosjekt kan vi se om dette eksempelvis gir et bedre eksamensresultat, sier Brøste Kjersem.