ELNESVÅGEN: Det sier Ann Helen Rødal Dalheim, prosjektleder for Fjordbyen Elnesvågen 2022. I løpet av november sender hun utformingen av nye Elnesvågen ut på anbud.

Morgendagens sentrum

Gjennom en anbudskonkurranse skal tre arkitektteam velges ut og komme med sine tanker om hvordan Elnesvågen kan utvikles fra dagens bygd til å bli et mer levende, vitalt og funksjonelt sentrum for den nye storkommunen Hustadvika.

– Arkitektene skal rigge morgendagens Elnesvågen sentrum. De skal få se på alt et sentrum inneholder. Boliger, areal, offentlige og private bygg, veger. Eventuelt nytt kulturhus, sentrumsskole, rådhus. Så skal vi plukke det beste, sier Dalheim.

Brei involvering

Det er Fræna kommunen som eier prosjektet, og samarbeider tett med næringslivet og fylkeskommunen. De tre arkitektteamene som velges ut skal få jobbe sammen med prosjektgruppa i seks måneder. Samtidig skal en rekke andre arbeidsgrupper settes i gang for å komme med tanker og innspill.

– Vi ønsker en veldig brei involvering av kommunens innbyggere. Gårdeiere, kommunens ansatte, politikere, frivillige organisasjoner, idrett og kulturliv, vi ønsker at alle blir med i prosessen og får et eierskap til prosjektet. Det kan bare lykkes med et godt samarbeid mellom private og det offentlige, sier Dalheim.

Sluttresultatet av arkitektkonkurransen og innbyggerundersøkelsen vil være en ny reguleringsplan for Elnesvågen. Prosjektet skal vare til 2021 og Dalheim håper en reguleringsplan vil være klar da.

Suksessfaktorer

Dalheim og hennes prosjektgruppe har vært rundt i flere kommuner og deltatt på flere tettstedskonferanser og samlet kunnskap om hva som fungerer og ikke fungerer andre steder.

– Det er noen suksessfaktorer som peker seg ut. For det første må et kommunesenter sees. Erfaringen er at mange ikke helt vet hvor Elnesvågen begynner og slutter. Det må vi få gjort noe med. Det må også være opplevelser der for folk i ulike alder, sier Dalheim og viser til undersøkelser som tydelig viser at om folk skal bruke sentrum og butikkene der, så må det være en opplevelse i tillegg til butikken. Hvis ikke velger man nettbutikkene.

– Sitteplasser, lekeapparater, grønne lunger. Skole og idrettsanlegg må plasseres i sentrum. Likedan kulturhus og bibliotek, Det er en av de viktigste suksessfaktorer for å skape et levende sentrum. sier Dalheim.

Også kjøpesenter, fortetting av boliger og konsentrasjon av parkeringsplasser viser seg å være viktig for å få til en vellykket sentrumsutvikling.

– Og de offentlige, daglige tjenestene som innbyggerne trenger skal ligge i sentrum. I dag ligger de rundt kommunesenteret, det må vi få samlet i sentrum.

Skal ikke konkurrere

Dalheim håper en ny reguleringsplan vil legge grunnlaget for å gjøre Elnesvågen til et attraktivt sentrum for Hustadvika kommune. Gjerne som en fjordby.

– Elnesvågen skal ikke konkurrere med Molde og Kristiansund, for eksempel når det gjelder kultur og idrettstilbud. Men Elnesvågen skal være et fullverdig sentrum for innbyggerne i kommunen. Det er et arbeid som vil ta tid, men vi legger grunnlaget nå.