Det er Arkitektgruppen Cubus (Bergen), Arkitektkontoret BBW (Molde) og Slyngstad Aamlid Arkitekter (Ålesund) som var invitert og som nå har levert skisser til idéprosjektkonkurransen.

Juryens oppdrag

Juryen møtes i dag fredag for å vurdere skisseprosjektene. I juryen sitter to representanter for Midsund kommune, en av dem ordfører Odd Helge Gangstad, to representanter for Midsund næringsforum, to representanter for Møre og Romsdal fylkeskommune, og to arkitekter.

Bestillingen

I prosjektbeskrivelsen heter det at Midsund kommune skal utvikle Antonbua og tomta rundt til Antonbua kontorbygg og næringspark. Det er målsettingen å integrere det gamle sjøhuset Antonbua helt eller delvis i dette bygget.

Antonbua

Vernemyndighetene forutsetter at selve Antonbua, bygd i 1909, bevares i et framtidig anlegg. Det er dermed en forutsetning at Antonbua inngår i romprogrammet, og vernes gjennom bruk, ifølge prosjektbeskrivelsen.

– Målet er å finne en fornuftig etterbruk der ny og gammel tid møtes. I idéprosjektene skal alle offentlige kontorarealer plasseres i Anton-bua, heter det blant annet i beskrivelsen.

Det kommunale rombehovet er anslått til 18–20 kontorplasser med tilhørende fasiliteter.

Næring og nøysomhet

Midsund Næringsforum og representanter for næringslivet vektlegger i prosjektbeskrivelsen at det er viktig å formidle visjonen i prosjektet, og at dette skal være et senter/bygninger/innhold der det gamle møter det nye.

– Enkelhet og nøysomhet har preget utviklingen på kysten og fiskeri, dette kan også være med i utviklingen av konseptet og senteret, poengterer næringsforumet blant annet.

Andre stikkord er mulighet for høgt aktivitetsnivå døgnet rundt, refleksjon av et samlet maritimt miljø for framtida, fleksibilitet, og synliggjøring av fiskerihistorien for Midsund og regionen.

Plass til mange

Prosjektet skal også inneholde en felles møtesal/amfi/ kultursal/visningssenter med plass til 170 personer.

Det skal også et større møterom, og kantine/spiserom på 80–100 kvadratmeter, med kjøkken.

Oppfølger

Midsund kommune gjennomførte i 2013 en idékonkurranse om utviklingen av Midsund sentrum. Konkurransen ble vunnet av Arkitektgruppen Cubus med prosjektet «De tre buktene bruse». Dette idéprosjektet ligger til grunn for Midsund kommunes planarbeid for Midsund sentrum.

«Klippfiskplassen»

Arkitektgruppen Cubus vil med sitt prosjekt «Klippfiskplassen» skape en ny og aktiv sone i Midsund, ute og inne. Cubus vil la Antonbua stå tydelig fram, og vil trekke nybygget vekk fra sjøbua.

– Dette alternativet vil skape en solrik samlingsplass med god kontakt til sjøen, vegen, Antonbua og den nye kafeen som ligger direkte mot plassen, heter det blant annet i beskrivelsen.

«Antonbryggen»

Slyngstad Aamlid Arkitekter beskriver at prosjektet «Antonbryggen» rommer et unik møtepunkt mellom kystkulturens historie, og visjoner om innovasjon knyttet til framtidas maritime aktiviteter.

– Prosjektet er et visjonært skjæringspunkt mellom publikumsretta aktiviteter, offentlig administrasjon og næringsliv; framtidsrettet, med solid forankring i Midsunds historie, skriver arkitektene blant annet.

«Det brusar i Antonbukta»

Arkitektkontoret BBW presenterer det nyetablert torget som hjertet som binder sammen sjø og land, historie og framtid, befolkning og næringsliv. Arkitektene vektlegger å åpne siktlinjer mot sjøen, samtidig som Antonbua blir tydeliggjort som et historiebærende, sjølstendig bygg, går det blant annet fram av beskrivelsen.

Vurdering

Juryen skal vurderer forslagene ut fra blant annet «møte mellom gammel og nytt», romprogram, helhet og økonomi. Komiteen skal så innstille til Midsund kommune for beslutning i kommunestyret.