MOLDE: Ingen tok ordet da kommunestyret vedtok å ekspropriere (tvungen avståelse av eiendomsrett mot erstatning, journ. anm.) deler av en eiendom i det vedtatte, nye byggefeltet på Kringstad.

En representant fra Sp manglet. Grunneier på Kringstad, Høyres Kirsti Hoemsnes, erklærte seg inhabil, men de 45 resterende voterende stemte alle for at kommunen tar det endelige grepet for å få avtalen med den siste grunneieren i boks.

Trolig til fylkesmannen

Ekspropriasjonen av 24 dekar av Øystein og Erna Kringstads eiendom ble enstemmig vedtatt (uten inhabile Hoemsnes) i plan- og utviklingsutvalget 12. september i år. Det samme skjedde i formannskapet 12. oktober.

Nå er altså vedtaket endelig fra kommunens side, men grunneierne har til Romsdals Budstikke gitt utrykk for at det er greit at saka går til ekspropriasjon, slik at fylkesmannen får vurdere kommunens juridiske behandling av grunneierne i saka.

Må dele ansvaret

– At det ender slik, er en konsekvens av kommunens handlinger, sa grunneier Øystein Kringstad til Romsdals Budstikke i september.

Han viste til det han mener er en langvarig forskjellsbehandling av grunneierne, og at utbyggingsplanene er tilpasset de tre største, som ønsket utbyggingen. Undervegs ble også tomtene fjernet fra kommunens tomtelister: Nå får grunneierne selge dem sjøl, til markedspris.

– Det vi hadde sagt ja til, var å avgi grunn til en turveg og 7–8 mål til det som var framtidig barnehagetomt. Slik blir det ikke, sier Kringstad, som mottok varsel om ekspropriasjon i juni i år.

Over 20 år har gått

Prosessen rundt det som skulle være en etterlengtet utbygging av Molde by vestover, er nå inne i sitt 21. år, men ifølge familien har ekspropriasjon vært et tema for en av eiendommene helt siden 1975.

I saksframlegget skriver rådmannen at grunneier har gitt motstridende signal om ønsket om å selge til kommunen eller ikke. Flere ganger har rådmannen nesten lyktes å få til enighet, men resultatet har til slutt vært at dette fikk en ikke til.

Kommunestyret la tidligere til grunn at prisen ved kjøp skal fastsettes ved avtaleskjønn, men det var ikke eier interessert i, og det er blitt skissert tall for hele grunnen som ikke er realistiske, beskriver rådmannen.

Rådmannen sier ja til at eier skal få lik pris for hele området.

Dette er saka:

Arbeidet med å regulere området på sørsida av RV. 662 mellom Meekelva og Djupdalen har pågått siden 1996.

Det første planutkastet kommunestyret godkjente i 2002, ble i 2004 opphevet av fylkesmannen på grunn av saksbehandlingsfeil. Det var sterke protester fra grunneiere mot planene.

Etterpå ble Kringstad stilt i bero og kommunen konsentrerte seg om å planlegge det nye boligområdet i Årølia.

I 2009 godkjente kommunestyret ny reguleringsplan for området. Til sammen anslås det mellom 150–180 boenheter.

Området er politisk besluttet holdt utenfor kommunens tomtelister og grunneierne får selge til markedspris.

Det har både vært uenighet blant grunneierne om hvordan en utbygging skal være, og mellom kommunen og grunneierne om betalingen av regninga for utbygging/infrastruktur.

I 2010 godkjente fylkesmannen reguleringen av Kringstad og kommunen hadde som mål å komme i gang med infrastrukturen høsten 2012. En grunnundersøkelse i 2011 utsatte arbeidet.

I 2014 anbefalte rådmannen ekspropriering, men politikerne ville forhandle mer med seks resterende grunneiere. I juni 2014 avtalte kommunen å subsidiere det private feltet med 2,5 – 3 mill. kr.

I 2016 ble ei avsatt tomt til barnehage i bydelen droppet og en veg flyttet for å få til avtale med alle grunneiere, men det lyktes ikke.