AUKRA: Aukra kommune tar i år inn rundt 227 millioner kr i eiendomsskatt på verker og bruk, hvorav nesten alt kommer fra Ormen Lange-anlegget på Nyhamna. Et bortfall av eiendomsskatten ville være svært dramatisk for Aukra.

Eiendomsskatten på verker og bruk har vært et stadig tilbakevendende tema siden Solberg I-regjeringa i Sundvolden-erklæringa høsten 2013 bebudet at den skulle bort. I forslaget til statsbudsjett for 2018 har forslaget kommet tilbake i en ny variant.

Tror ikke Aukra rammes

Bernhard Riksfjord tror ikke Aukra vil bli rammet av regjeringas forslag om det blir vedtatt. Men en rekke andre industrikommuner vil bli hardt rammet. Det gjelder blant annet Aure og Sunndal.

Regjeringa foreslår at «produksjonsutstyr og produksjonsinstallasjoner» fritas for eiendomsskatt fra 2019, med en overgangsperiode på fem år. I statsbudsjettforslaget sier regjeringa at vannkraftanlegg, anlegg omfattet av særskattereglene for petroleum og vindkraftanlegg ikke skal omfattes av forslaget.

Møter andre kommuner

– Min oppfatning og forståelse er at både Nyhamna i Aukra Melkøya i Hammerfest vil komme inn under særskattereglene for petroleumsvirksomhet etter petroleumsskatteloven - og dermed vil beholde eiendomsskatten ubeskåret, sier Bernhard Riksfjord.

Fredag skal han sammen med rådmannen i Aukra ha et møte med andre berørte kommuner i nettverket de er med i og - advokaten deres - i Oslo.

– Om det blir en reduksjon, tror jeg den i tilfelle blir veldig liten, sier Bernhard Riksfjord.

Aure og Sunndal taper

Ifølge Tidens Krav kan Aure kommune, der Tjeldbergodden ligger, tape en betydelig del av sine inntekter om skatteendringen vedtas. Tjeldbergodden omfattes nemlig ikke av unntaket fordi den sees på som et industrianlegg, til tross for at anlegget tar inn gass fra Norskehavet. Det samme gjelder Monmgstad-anlegget i Lindås kommune i Hordaland. Sunndal kommune ligger også an til å tape millioner. Forslaget betyr at Sunndal kommune ikke kan ta inn eiendomsskatt på Hydro sitt aluminiumsverk på Sunndalsøra lenger. Statkrafts vindpark på Smøla omfattes derimot av unntaket. Det betyr at Smøla kommune får beholde sine eiendomsskatteinntekter.

Ifølge ordfører Ingunn Golmen (Sp) vil Aure kommune tape cirka 14 millioner årlig.

– Det ville være enormt negativt for oss. Vi har allerede trukket ut seks millioner kroner av budsjettet fra det mobile gasskraftverket som skal selges, sier Ingunn Golmen til Tidens Krav.Hun beskriver tapet som katastrofalt.

– Jeg syntes det er rart at regjeringa kommer med dette direkte i stadsbudsjettet, og at det ikke har blitt behandlet på bredere basis. Samarbeidsorganet Nettverk for petroleumskommuner og KS jobber nå for å stoppe dette forslaget, sier hun.

– Vilkårlig

Bernhard Riksfjord sier at svært mange industrikommuner og anlegg vil bli ramma vilkårlig.

– Etter mitt syn vil forslaget ramme svært tilfeldig og vilkårlig, og bli ei forskjellsbasert ordning. Dette er så store fundamentale endringer for alle involverte parter og kommuner, at kravet om å nedsette ett lovutvalg må følges opp og komme på plass, sier Bernhard Riksfjord.

nyhamna: Landanlegget på Nyhamna står for det meste av Aukras eiendomsskatteinntekter på 227 millioner kr. Foto: Shell Foto: Shell