Møre og Romsdal får 58,9 millioner kroner i regionale utviklingsmidler neste år. Summen er nesten 20 millioner kroner lavere enn det Møre og Romsdal fikk i regionale utviklingsmidler i år.

Forstår ikke tankegangen

Lederen for nærings- og miljøutvalget i fylket, Runar Vestheim (Uavhengig), mener det er uforståelig hvorfor regjeringa foreslår å kutte så kraftig i pengene som skal brukes til å støtte nye forretningsprosjekt.

– Nei, jeg kan ikke hjelpe deg med å forstå hvorfor regjeringa kutter i penger som skal brukes til næringsutvikling ute i kommunene, sier Vestheim til Romsdals Budstikke.

I valgkampen snakket de fleste partiene om hvor viktig det er å skape nye arbeidsplasser når olje- og gassvirksomheten med tida avtar.

– Valgkampen lever sitt eget liv, nesten uavhengig av hva som er realiteten i politikken, legger Vestheim til.

Samme historien år etter år

Han sier at det er den samme historien som gjentar seg hvert år: Regjeringen vil gi fylkeskommunene mindre og mindre penger til regional næringsutvikling.

– Hva går pengene som staten bevilger til regional næringsutvikling til?

– Mye av potten fylkeskommunen får, fordeles til kommunene. Pengene går til kommunale næringsfond, som i sin tur kan støtte små og store næringsprosjekt. Sjøl om det er lenge til oljeeventyret er slutt, må vi sørge for å ha flere bein å stå på i næringslivet. Mange gründere og lokale utviklingsprosjekt søker og får tilskudd fra næringsfond, og fra utviklingsmidlene. Det kan være snakk om hundre tusen kroner eller enda mindre til enkeltsøkere, og opp til millionbeløp for de store næringsutviklingsprosjektene, forklarer Vestheim.

Fordeler pengene

For utvalget Vestheim leder, er en av de viktigste oppgavene å dele ut penger til gode formål og ideer, som i neste omgang kan gi utvikling og skape arbeidsplasser.

– Møre og Romsdal fylkeskommune har en ambisjon om å være en god medspiller. Disse pengene til regional næringsutvikling er jo midlene vi skal spille med, sier han.

– Ser du noen mulighet for at Stortinget kan plusse på med mer penger til næringsutvikling?

– For ett år siden opplevde vi det samme: Regjeringen foreslo i sitt statsbudsjett å redusere beløpet til regional næringsutvikling. Da sørget Venstre og Kristelig Folkeparti for at pengene regjeringa ville kutte, kom inn igjen i statsbudsjettet. Jeg håper det samme kan skje i år. Dette er en spesiell hilsen til Steinar Reiten som sitter på Stortinget for KrF. Et kutt på 20 millioner kroner for Møre og Romsdals del, er ikke bra dersom vi skal kunne stimulere prosjekt og ideer som kan føre til vekst og utvikling, sier Runar Vestheim.