Åndalsnes: Foran et like stort presseoppbud tirsdag kveld, fortalte sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE at det fremdeles er store bevegelser i fjellet. Det er nå snakk om en hastighet på 15 centimeter per døgn i øvre del og drøyt én centimenter i nedre del.

– Det er den nedre delen som er nøkkelen som holder partiet på plass, forklarte geologen, som tidligere i dag meldte at taktikken deres for vanning hadde endret seg.

- Nok belastning.

Siden klokka 12 i dag har de tilført jevnt det vannet som er pumpet opp.

– Vi ser ikke stor effekt, men vi har oppnådd å ikke bremse hastigheten, sier han og legger til at de fortsetter med vanning utover kvelden.

– Vi setter beboerne i høgsetet og ønsker ikke å holde dem unødvendig lenge evakuert. Til rbnett utyper han dette litt:

– Når det ikke er naturlig tilførsel av vann, er det vår tilførsel som gjør at vi har bevegelse. Om vi ser at det ikke hr noen effekt, er det vitkig å stoppe slik at fjellet får tid til å stabilisere seg. For dem som bor der oppe er det stor nok belastning slik det er, sier sjefsgeologen.

– I morgen klokka 09 kommer neste rapport. Tenker du dette kan være siste kapittel for denne gang?

– Hvor lenge vi opprettholder faregraden vet jeg ikke, så får trua vi har på at det skal skje noe være en annen sak.

– Hvor lang tid vil det eventuelt ta før faregraden endres?

– Vi må være veldig sikre før folk får flytte tilbake, men det trenger ikke ta så veldig lang tid. Vi tar én dag av gangen.

– Er det slik at dere har lært mye om fjellet nå i denne foreløpig siste runden?

– Ja, og dette håper vi at vi kan bruke det til neste gang vi har store bevegelser og neste gang vi varsler rødt, sli at vi for eksempel kan begrense evakueringstida eller til tider også unngå den, sier Blikra.