Formannskapet i Gjemnes behandlet tirsdag to saker om brannvernberedskap i kommunen. Den første omfatter endring av brannberedskap i Gjemnes, inkludert forslag om nedlegging av brannstasjonene i Angvik og Torikbukt.

I innstillinga ble formannskapet anbefalt å legge ned brannstasjonene i Angvik og Torvikbukt.

Flere forslag

I formannskapet satte ordfører Knut Sjømæling (SP) fram følgende forslag: "Gjemnes kommunestyre vedtar å legge ned brannstasjonen i Torvikbukt fra 2018. Fremtidig dimensjonering av Brannberedskapet i Gjemnes kommune legges fram for kommunestyret for endelig godkjenning når fremtidig interkommunale ledelse er på plass."

Representant Grete Ranheim (H) framsatte følgende forslag: "Gjemnes kommune vedtar at brannlagene i Gjemnes består."

Forslagene fra Sjømæling og Ranheim ble satt oppi mot hverandre. Sjømælings forslaget fikk 4 stemmer, og Ranheims forslag fikk 1 stemme og falt.

Ordføreren: - For dyrt

– Per i dag har vi det dobbelte av det lovverket krever når det gjelder brannvern, i motsetning til det som er situasjonen innen skole, barnehage og eldreomsorg. Vi har store utfordringer med økonomien, og må tilpasse tjenestene også på dette området. Det er en stor kostnad som det er nå, derfor foreslår vi å legge ned brannstasjonen i Torvikbukt, sier ordfører Knut Sjømæling til Rbnett.

Han poengterer at det bare er cirka en mil mellom Batnfjordsøra og Torvikbukt, og at beredskapen vil være godt ivaretatt.

– Når det gjelder Angvika, er det i ytterkant av det som ligger innenfor anbefalingene fra direktoratet. På dårlige veger vil det ta mer enn 20 minutt dit, derfor går vi for å opprettholde brannstasjonen der, sier Sjømæling.

– Hvilen rolle har innspill fra bygdene det gjelder hatt?

– Det har kommet to innspill etter at rådmannens innstilling ble kjent. Det har vi sett på, men vedtaket ble gjort ut fra våre egne vurderinger, sier ordføreren.

Saka blir avgjort av kommunestyret 31. oktober.

Krast innspill

Politikerne fikk før møtet engasjerte innspill fra bygdelag og næringsliv både i Angvik og Torvikbukt. Gjøco AS, Høgtun folkehøgskole, Angvik næringspark og Angvik gamle handelssted kom med en felles uttale. Her uttrykker bedriftene uro og undring over forslaget, og at nærhet og rask responstid er svært viktig. Bedriftene viser til at de har bidratt med eiendomsskatt, og slik gitt et betydelig bidrag for nettopp blant annet å finansiere brannberedskap. Bedriftene påpeker også at kutt i brannberedskap vil bety betydelige ekstrakostnader for dem, på grunn av dyrere forsikringspremier.

Brannsjefens vurdering

Saka var oppe også tidligere, men ble da utsatt fordi Gjemnes ville undersøke et mulig samarbeid med Nesset kommune om en felles løsning for Angvik-området. Dette er gjort, men førte ikke fram, ifølge brannsjef i Gjemnes kommune, Nils Aasen.

Han opplyser til Rbnett at nedleggingsforslaget kommer på bakgrunn av trange økonomiske rammer.

– Men vil ikke nedlegging bety dårligere beredskap og tilbud for disse bygdene?

– Det kan være, men vi må prioritere midlene hardt. Og så langt har Gjemnes med 2.700 innbyggere hatt det dobbelte av den beredskapen som forskriften sier. Sjøl med nedlegging av disse stasjonene, vil vi være greit innenfor forskriftens krav med tanke på hva som er forsvarlig, sier Aasen.

– Hvor lang blir utrykningstida da til Angvik?

– Fra Batnfjordsøra blir det en halvtimes utrykning. Men samtidig vil det bli utrykning også fra Eidsvåg, som er 17 kilometer unna, så der vil det være 10 minutt korttere utrykningstid.

– Er dette forsvarlig?

– Vi forholder oss til kravene i forskriften, dette er innafor. Til sammenlikning er det mange store tettsteder som har mer enn 20 minutters utrykningstid, så relativt sett er det ikke så galt, sier Aasen.