Det sa styreleder Ola H. Strand på styremøtet i Helse Midt-Norge tirsdag, der økonomien er fast punkt på programmet.

St. Olavs hospital har god kontroll på økonomien, men har også en mangeårig fortid med underskudd år etter år.

111 millioner kroner

Per august har Helse Møre og Romsdal brukt 111 millioner kroner for mye i forhold til budsjett. Mens tilsvarende tall for Helse Nord-Trøndelag er 34 millioner kroner.

Under møtet kom det fram at merforbruket i september i Helse Møre og Romsdal er 5,7 millioner, mot drøyt 16 millioner kroner i august. Som kjent hadde Helse Møre og Romsdal i sommer også et betydelig merforbruk.

På generelt grunnlag sa styreleder Strand dette helt i starten av møtet:

Har tillit til ledelsen

Tross underskudd gjennom mange år i Helse Møre og Romsdal – styrelder Ola H. Strand understreker sin tillit til ledelsen i Helse Møre og Romsdal, at de vil lykkes med sine tiltak for å få økonomien på plass.

Han understreket også:

Må endre tenkningen

– St. Olavs slet økonomisk i flere år, før de lyktes. Hva er det som hjelper for å komme ut av en situasjon med underskudd år etter år?

– Biter oss selv i halen

I samtale med Romsdals Budstikke og NRK i en pause, trekker Strand de store linjene i utfordringene Helse Midt og helseforetakene står overfor. Som kjent er SNR på Hjelset bare ett av dem. De andre er blant annet store IT-omstillinger som Helseplattformen, nye datasystem for laboratoriene, og nye systemer for logistikk og økonomi.