Brannsjefen i Gjemnes anbefaler politikerne å søke samarbeid med både Molde og nordmørskommunene.

I innstillingen er det foreslått at Gjemnes kommune vedtar å slutte seg til utredningsarbeidet om brannsamarbeid med Molde og kommunene i Romsdal, i tillegg til arbeidet som pågår om mulig brannsamarbeid på Nordmøre.

Politikerne sluttet seg til dette - I formannskapet ble det gjort enstemmig vedtak om at Gjemnes kommune slutter seg til utredningsarbeidet om brannsamarbeid med kommunene i Romsdal, i tillegg til det arbeidet som pågår på Nordmøre.

Gjennom Orkidé har det på Nordmøre over tid vært jobbet med samarbeidsavtale mellom kommuner, og i vår åpnet Gjemnes for å se også på samarbeid med Molde og Romsdal.

I saksframlegget blir det vist til at Molde brannvesen framstår som et veldrevet brannvesen med en moderne brannstasjon, et velfungerende øvingsanlegg, og at de er dyktige på kurs og opplæring.

Om Kristiansund brannvesen heter det at de i dag har gamle og dårlige lokaliteter, og at det trolig må bygges en ny brannstasjon før Kristiansund brannvesen kan være en drivkraft i brannsamarbeid på Nordmøre.

Brannsjef i Gjemnes, Nils Aasen, opplyser at han har hatt uformelle samtaler med Molde brannvesen om hvorvidt Gjemnes kan være med på brannsamarbeidet i Romsdal. Molde brannvesen er positive, men ønsker politisk forankring før en eventuelt begynner arbeidet med å innlemme Gjemnes i ROS-analyse og beredskapsanalyse.

– Ut fra Gjemnes sin geografiske plassering mellom Molde og Kristiansund, har vi to mulige retninger for samarbeid. Så får vi se hvem som gir oss det beste tilbudet, sier Aasen.

Han er klar på at Gjemnes som en liten kommune uansett må knytte seg til et brannvernsamarbeid.

– Nye utfordringer står i kø, og det er ikke mulig å stå aleine lenger. Det vil ikke være verken økonomisk eller faglig forsvarlig. Det kommer nå nye forskrifter der det blant annet er krav om heltidsansatte. Så små kommuner er nødt til å finne samarbeidspartnere, sier brannsjef i Gjemnes, Nils Aasen, til Rbnett.

Aasen peker på at det er mange fordelene med å være en del av et større brannvesen.

* Små brannvesen er sårbare, siden kompetansen ligger på få personer.

* Større og mer profesjonelle fagmiljøer

* Feierne blir en del av et større miljø

* Større slagkraft ved større hendelser

* Felles kurs og øvingsopplegg/øvingsanlegg

* Standardisering av materiell

* Tilgjengelige materiellressurser og spesialkompetanse

* Rekruttering

Vedtak i formannskapet vil danne grunnlag for videre arbeid med samarbeidsavtale med Molde brannvesen, ifølge Aasen.