Psykatrisk poliklinikk for barn og unge (BUP) er et smertens barn i hele Helse Midt-Norge – både i Nord-Trøndelag, St. Olavs og Helse Møre og Romsdal. Det kommer fram på styremøte i Helse Midt-Norge i Stjørdal tirsdag.

Ingen av helseforetakene har nådd de planlagte målene om antall barn og unge med psykiske utfordringer som får behandling i poliklinikk, så langt i år. (En poliklinikk undersøker og behandler pasienter etter timeavtaler, pasienter som ikke er innlagt.)

Får ikke hjelpen de trenger

Mens det var planlagt nesten 86.000 konsultasjoner for denne gruppa innen august i år, er det faktiske tallet nær 79.000. Det vil si at nær 7000 barn og unge som sliter psykisk, ikke har fått hjelpen de trenger.

Verstingen – med god margin – er Helse Møre og Romsdal. Mens St. Olav har behandlet drøyt fem prosent færre enn planlagt, så er andelen for Helse Møre og Romsdal over dobbelt så høy: nær 11 prosent færre enn planlagt.

I tall betyr det at 3.470 barn og unge i Møre og Romsdal ikke har fått behandling på BUP-feltet, i forhold til målet.

Til sammenligning er tilsvarende tall for St. Olavs markant mindre – 1.989 – til tross for at St. Olavs som kjent er betydelig større enn Helse Møre og Romsdal.

På styremøtet ble det uttrykt bekymring fra flere for nettopp denne pasientgruppen.

Den faller inn under den såkalte Gylne regel i norsk helsevesen. Den gylne regel har som mål at rusbehandling og psykisk helsevern hver for seg skal ha en årlig vekst som er høyere enn vanlig somatisk sykehusbehandling.

– Det er stor oppmerksomhet om Den gylne regel rundt i helseforetakene. Det jobbes godt og settes inn tiltak, særlig på BUP-feltet, sa toppsjef i Helse Midt, Stig A. Slørdahl, i innledningen til møtet.

Mangler fagfolk

En viktig årsak til at for få barn og unge får behandling i BUP, er mangel på fagfolk. Særlig gjelder dette barnepsykiatere og psykologspesialister.

– Dette gjelder nasjonalt også, påpekte både Slørdahl og styreleder Ola H. Strand.

– Men det er nok lettere å rekruttere i de store byene enn andre steder, sa Slørdahl.

Helseforetakene innfrir heller ikke målene for psykisk helsevern for voksne, såkalt VOP.

– Men vi håper vi har en annen fart i utgangen av 2017 enn nå, sa Slørdahl.

Også her er tallene per august verst for Helse Møre og Romsdal: Mens de andre helseforetakene i Helse Midt-Norge ligger litt over og under minus to prosent for antall oppholdsdøgn i forhold til i fjor, så ligger Helse MR på minus 7,5 prosent.

Forholdene er de samme for konsultasjoner i poliklinikk for voksne som sliter psykisk: Mens de andre helseforetakene har behandlet 3,6 prosten (Nord-Trøndelag) og 17,5 prosent (St. Olavs) flere enn samme periode i fjor, er tallet 2 prosent for Helse Møre og Romsdal.