I Gjemnes kommune er det så mange byggeprosjekt på gang at man har ansatt en egen prosjektleder. Sivilingeniør Agnieszka Kotkowska har fått jobben. Nå har hun imidlertid dårlig nytt til politikerne. For budsjettet på 17 millioner kroner for å oppgradere Batnfjord skule sprekker så det suser.

– Det stemmer. Anbudsprosessen er avlyst. Vi kommer tilbake med et langt mer omfattende prosjekt, sier Kotkowska til Romsdals Budstikke.

Har ikke annet valg

Saken skal opp på nytt i plan- og byggekomiteen tirsdag 17. oktober. Ordfører Knut Sjømæling (Sp) sier at man ikke har noe valg. Det er uforutsette ekstrakostnader som har dukket opp undervegs.

– Vi må stålsette oss på at det kan bli dobbelt så dyrt, altså over 30 millioner kroner. Budsjetteringen for dette prosjektet var ikke realistisk. Det er spesielt brannkrav som utløser en full teknisk oppgradering av eksisterende bygg.

– Det er helt umulig å gjøre det som må gjøres for en ramme på 17 millioner kroner. Kommunestyret har neppe annet valg enn å godkjenne prosjektet med en langt større ramme. Dette må til for at vi skal bygge framtidas skole som tilfredsstiller alle krav, sier Sjømæling.

Trangt og umoderne

Prosjektleder Agnieszka Kotowska opplyser at Batnfjord skule per i dag framstår som altfor liten og gammeldags. Kommunen driver i dag SFO og skole på fire forskjellige lokaliteter. Batnfjord skule (1-10) har rundt 250 elever.

– Vi opplever stor interesse fra entreprenører som vil ha oppdraget, men må altså utsette til etter en ny politisk behandling. Midtfløya skal utvides betraktelig. Skolen vil få langt større romkapasitet. Og alt skal moderniseres. Grunnarbeidet er allerede i gang. Trafiokiosken måtte flyttes. Istad Nett har holdt på med det i hele høstferien, sier hun.

Ordføreren sier at målsettingen er å komme i gang med selve skoleutbyggingen så fort som mulig etter politisk behandling. Målet er oppstart tidlig neste år og at alt skal være ferdig til skolestart i 2019. Det er snakk om tilbygg og oppgradering på til sammen rundt 1500 kvadratmeter.

Knut Sjømæling forventer debatt om denne saken, men understreker at kommunen neppe har annet valg enn å øke rammene for å tilfredsstille krav til brannsikkerhet og teknisk anlegg.

Flere store prosjekt

– Det er store investeringer på gang i Gjemnes nå. Etter at vi har kommet oss på rett side økonomisk opplever vi et oppdemmet behov for investeringer. Ikke minst gjelder det bygginga av ny sjukeheim, som fort kan komme på 200 millioner kroner. Så har vi andre små og store prosjekt, som skolene i Angvik og her på Batnfjordsøra. I tillegg renoverer vi Hjorten. Der håper vi at det melder seg nye drivere snart. Vi har også et prosjekt på gang for Astaddalen friluftbarnehage. Det er brei politisk enighet om å satse på disse viktige prosjektene nå som vi har et langt bedre handlingsrom enn vi tidligere hadde, sier Knut Sjømæling.

Terje Kirkeland fra Istad Nett leder arbeidet med å flytte trafokiosken på Batnfjordsøra. Foto: Eirik Heen