MOLDE: Pål Ingdal er planlegger i prosjektorganisasjonen SNR, Sjukehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset. Her kommenterer han den skisserte løsningen for storkjøkken ved SNR som ble skissert i en konsulentrapport Sunnmørsposten nylig refererte slik:

«På SNR er det planlagt et matkonsept basert på 1-2-3 «Fjordland på porselen». Dette konseptet er godt egnet for distribusjon over lange avstander og krever begrenset postkjøkken. Med et slikt konsept er det således rent logistisk eller kvalitetsmessig, ingen ting i vegen for å sentralisere produksjon av mat til ett punkt i Helse Møre og Romsdal».

– Hvis dette ble aktuelt – lar det seg gjøre å utvide dagens kjøkkenplaner for SNR til å omfatte Volda og Ålesund også?

– For å kunne øke kapasiteten, måtte vi nok utvide arealet litt. Jeg husker ikke hvor mye, men det står litt om en slik situasjonen i utredningen for kjøkkenløsningen ved SNR, sier Ingdal.

– Hva tenker du om en slik løsning?

– Rent faglig har jeg ingen mening om det. Men hvis en slik bestilling skulle komme, måtte man se på hvordan det kunne gjøres. Det ligger jo i utgangspunktet fleksibilitet og muligheter for utvidelser i SNR-prosjektet.

– Hvordan er kjøkkenløsningen planlagt ved SNR i dag? Er det et storkjøkken som sender varmmat ut til hele sjukehuset?

– Hovedkjøkkenet lager i hovedsak varmmaten. Men den forsyner også kjøkkena ute i postene med råvarer til måltidene med tørrmat.

– Sendes maten varm fra kjøkkenet ut til pasientene?

– Konseptet Helse Møre og Romsdal har valgt, heter 1-2-3. Det går ut på at man lager varm mat som så kjøles ned. Den sendes kald ut i postene og varmes opp der. Da kan man velge når man vil servere varmmat.

– Er dette vanligste løsning ved ulike sjukehus?

– Det er mange varianter der ute, men HMR har valgt dette.

– Hva innebærer «Fjordland på porselen»?

– Hehe – det uttrykket har jeg aldri hørt før jeg leste det i Sunnmørsposten. Men det er jo ganske beskrivende.