Sivilforsvarets Connie Iren Hagen Bøe er på plass under Mannen. Tidlig søndag fikk hun beskjed om at farenivået var hevet til rødt og at man igjen ønsket bistand fra Sivilforsvaret. Som leder for sivilforsvarsgruppa i Rauma var det bare å pakke med seg utstyr, reise opp igjen under fjellet og rigge til teltet.

Lyttepost på tredje året

– Vi skal være lyttepost for NVE. Hvis vi hører steinsprang – ser eller hører aktivitet fra fjellet – skal det loggføres og meldes til NVE. I tillegg har vi satt opp sperrepost ved Lyngheim bru, der vi minner folk som måtte gå bort dit om at det er ferdselsforbud i området, forklarer Bøe.

Da vi snakker med henne søndag tidlig ettermiddag har hun allerede vært på stedet noen timer. Snart skal hun ha seg en pause. Avløses av sivilforsvaret fra Ålesund. Så skal hun, sammen med to andre, tilbake og vokte Mannen hele natta.

Hun har gjort det før. Dette er fjerde året. Når det er som nå, vet hun at det er en potensiell mulighet for å bli kalt ut. De siste dagene har hun fulgt med på værmeldingen og NVE sine dagsrapporter. Vært i en slags beredskap.

– Kjente det på kroppen

– Det første året føltes det nok mest spesielt. Da var det mye aktivitet og fjellet var i stor bevegelse. Det ble jo også sagt at det var kort tid før det ville rase. Så da kunne jeg nok kjenne det litt på kroppen. Spenningen og usikkerheten. Ville det komme eller ville det ikke? De andre åra har det vært litt annerledes. Men vi vet jo at Mannen er i bevegelse. Og er det rødt farenivå og vi blir kalt ut, så må vi ta det på alvor.

Oppvokst like ved

Lederen for sivilforsvarsgruppa er ikke ukjent med verken Mannen eller andre fjell i nærheten. Hun har vokst opp på Marstein i Rauma – bare noen minutters kjøretur fra der de nå har rigget sivilforsvarsteltet.

– Når man har vokst opp her så er man også vant til at fjellet lager lyd. Man er vant til steinsprang, steinras og snøras. Det har jeg hørt mye av i løpet av livet, sier hun.

– Men det som sjølsagt blir spesielt nå, er at vi ser disse steinsprangene opp mot et større parti som vi vet er i bevegelse. Sånn sett gjør man seg litt mer tanker når man hører lydene fra fjellet, sier Bøe.

– Har du sjøl vært på Mannen?

– Ja, jeg var der faktisk for et par uker siden. På tur med noen kolleger fra jobb. Og så gikk det jo ikke mer enn en liten uke før vi ble kalt ut dit på grunn av all nedbøren som var meldt, sier Bøe.

Det var forrige helg. Farenivået ble rødt da også, og de 11 beboerne under fjellet ble evakuert da som nå.

– Håper du Veslemannen raser denne gangen?

– Det jeg håper er at det uansett utfall vil ende på best mulig måte for de familiene som bor under fjellet. Det er til dem tankene mine går. Til disse som er i en vanskelig situasjon nå, sier hun.

– Og sivilforsvaret står der så lenge det er rødt farenivå?

– Vi står her så lenge det er behov for oss.