Bernhard Riksfjord (Ap) svarte på en interpellasjon fra Helge Kjøll jr (KrF). Med henvisning til at arbeidsledigheten i august var på 4,4 prosent, spurte Helge Kjøll jr om de i Aukra kommune er flinke nok i utøvelsen og den offensive satsinga innen næringspolitikken.

– Kan vi i et samarbeid mellom politikere, kommune, Aukra Næringsforum og andre aktører i fellesskap skape ekstra giv rundt næringspolitikken i kommunen vår, spurte Helge Kjøll jr, som mener ledigheten i kommunen er altfor høy.

Ordføreren positiv til å bidra

– Til spørsmålet om vi er flinke nok i utøvelsen og den offensive satsinga innen næringspolitikken, er det vel alltids mulig å kunne gjøre ting bedre eller på en annen måte, særlig i etterkant. Det vi som kommune i hvert fall ikke kan eller greier å gjøre noe med, er konjunkturene, aktivitetsnivået, investeringene og dermed sysselset- tinga i de forskjellige bedriftene og bransjene, svarte Bernhard Riksfjord.

Han viste til at det er ordresituasjonen ved Vard Aukra som er årsaken til den høye ledigheten i kommunen nå.

– Aukra kommune og ordføreren vil være positiv til å kunne bidra og legge til rette på de områdene vi kan. Og gjerne arrangere mulige idedugnader og konferanser, sa Riksfjord, og listet opp det kommunen har gjort i næringspolitikken.

– En aktiv part

Ordføreren framholdt at kommunen skal være en aktiv og positiv part med tilrettelegging, deltaking, gjennomføring og samarbeid på aktuelle nærings områder og ha nødvendig areal og infrastruktur til næringsformål tilgjengelig og på plass.

– Mye av dette ble drøftet, poengtert og vedtatt i kommunens arealplaner i februar i år, sa Bernhard Riksfjord.

– NAVs siste statistikk viser at 79 personer, det vil si 4,4 prosent av arbeidsstyrken, er uten arbeid i kommunen. Vi synes alle, inkludert ordføreren, at tallet selvsagt kunne vært lavere, sa Riksfjord.

Hjørnesteinsbedrift

Hovedgrunnen er omfattende permitteringer ved Vard Aukra, som er ei hjørnesteinsbedrift i kommunen. Det er gjennomført møter og en god dialog med utveksling av nødvendig informasjon, mellom bedriftsledelsen, NAV, næringsforumet og kommunen ved ordføreren, der all nødvendig oppdatering og mulige tiltak er hovedagendaen og fokuset til bedriften. De vil bruke nødvendig tid til mulige strukturelle forandringer, som de ønsker og håper skal kunne bli både framtidsrettet og bra. Jeg kan ikke gå videre inn på det som nå er ei vurdering og oppgave internt i bedriften. Men jeg er overbevist om og sikker på at bedriften – fra toppledelsen til alle andre – vil gjøre sitt aller ytterste og det beste ut av den situasjonen de er i, sa Riksfjord.

– Mange kommuner rammet

Han framholdt at grunnen til permitteringene eller oppsigelsene kommer veldig tydelig fram i konjunkturbarometrene for næringa i nasjonale, regionale og lokale statistikker.

– Og helt konkret rammer det nå Vard Aukra. Det er dessverre svært mange bedrifter i vårt fylke som er rammet. Det er unødvendig å navngi de mange kommunene i Møre og Romsdal som har liknende bedrifter og utfordringer. Tallet på kommuner i fylket som har disse utfordringene er tosifret, sa Bernhard Riksfjord.

Interpellerte: Helge Kjøll jr (KrF). Foto: Svein Olav Sæter