Siden mai i år er det nedsatt en rekke arbeidsgrupper for nye Molde kommune, deriblant pleie og omsorg. Den 1. november skal kartleggingen av nåværende tjenester være ferdige.

– Vi er nødt til å vite hva vi har, før vi kan se på hva vi skal ha. Det blir veldig spennende, sier prosjektleder for nye Molde kommune, Britt Rakvåg Roald til Romsdals Budstikke.

– Ikke strukturendringer

Når kartleggingen er ferdig, blir det en ny prosess med administrativ organisering, inkludert organisering av tjenestetilbudet, opplyser Rakvåg Roald.

De store endringene vil trolig ikke komme med det første.

– I intensjonsavtalen, som er arbeidsredskapet vårt, heter det at basistjenestene, som bl.a. barnehager, skoler og sjukeheim, skal være nært der folk bor. I arbeidet med å planlegge den nye kommunen skal det ikke gjøres strukturendringer, påpeker hun.

Samtidig sier avtalen at «det bør legges opp til at spesialiserte tilbud kan samles» og at «strukturen i forhold til basistjenestene videreføres i samsvar med til enhver tid gjeldende planer og vedtak».

Får eget helseutvalg

I nykommunen skal pleie og omsorg styres av et eget helse- og omsorgsutvalg. Det bestemte fellesnemnda da de før sommeren landet på at nye Molde skal følge formannskapsmodellen med tre hovedutvalg.

Både Midsund og Nesset har en slik styring i dag, men Molde med Høyre i spissen gikk bort fra modellen i 2003. Ap, SV og Sp gikk før valget i 2015 sterkt ut og ønsket fagutvalgene tilbake for bedre å kunne styre pleie- og omsorgssektoren, men dette forble uendret da Ap dannet posisjon i Molde med H, V og KrF etter valget.

Vil rullere plan

Kjersti Bakken, fagsjef for pleie og omsorg i Molde, leder arbeidsgruppa for pleie og omsorg sammen med enhetsledere og tillitsvalgte fra Nesset og Midsund.

– Vil det bli mulighet for å søke frivillig, eventuelt bli flyttet mot sin vilje, til andre deler av kommunen enn hvor man kommer fra?

– Det er det ikke tatt stilling til ennå. Samtidig ligger institusjonene og boligene jo der de ligger, sier Bakken.

Hun arbeider også med ny helse- og omsorgsplan for Molde kommune, som etter vedtaket i september 2018 kun har et drøyt år på seg før Midsund og Nesset blir med.

– Det har vi med som bakgrunn for arbeidet vi gjør med Moldes plan nå. Sjøl om selve planen og tiltaksdelen handler om Molde, er beskrivelsen av demografien og tjenestene i Nesset og Midsund en del av innledningen til vår plan.

De er også med i prosessen som dialogpartnere.

Mer arbeid i oppstartsfase

Ifølge Bakken må en rullering av helse- og omsorgsplanen tas årlig for å følge budsjett- og økonomiplanen.

– Det gjør vi også i dag, men de første åra i ny kommune vil nok kreve «større» rulleringer. Vi vil sikkert bruke litt tid på å samkjøre de tre kommunene.

Nå er det planprogrammet, som beskriver arbeidsmetoden med ny plan, som er ute på høring til 11. november. Selve planforslaget skal være ferdig til mai 2018, før går ut på høring 20. juni 2018.

I september 2018 skal den vedtas av Molde kommunestyre.

Følger mandat: – Intensjonsavtalen sier at basistjenestene skal være der folk bor, sier prosjektleder Britt Rakvåg Roald. Her fra sist møte i fellesnemnda for nye Molde. Foto: Bjørn Brunvoll Foto: Bjørn Brunvoll