Pleie- og omsorgsområdet har per 2. tertial et merforbruk på 9,4 mill. kr, viser økonomirapporten som legges fram for kommunestyret 19. oktober.

Omsorgsenhetenes merforbruk på 7,6 mill. kr er i hovedsak knyttet til driften av Glomstua og Kirkebakken, som avviker budsjettet med 7,3 mill.

Beboere med stort pleiebehov Fagsjef Kjersti Bakken forklarer det med kostnader knyttet til ressurskrevende tjenestemottakere. Slike tjenester ved flere av enhetene har ført til merforbruk av lønnsutgifter. Heimebaserte tjenester er tilnærmet i balanse nå, mens tjenester til aktivisering har etmindreforbruk.

Flere på jobb enn vedtatt

En annen, mindre del av beløpet, skyldes overtallighet i forhold til vedtatt bemannings- norm.

– Vi erfarer at ved strukturendringer de siste åra går det ikke like raskt å tilpasse bemanningen til vedtatt norm. Krav fra deltidsansatte om stillingsutvidelser i henhold til Arbeidsmiljøloven har også bidratt til overtallighet. I tillegg har Molde jobbet med heltidskultur innenfor denne sektoren, forklarer Bakken.

Det samlete merforbruket for 2017 har nå 11,4 mill. kroner som årsprognose.

– Ifølge Eldrerådet kan det virke som om pleie og omsorg er underbudsjettert år etter år?

– Vi har ikke godt nok grunnlag for å si det. I 2016 innførte kommunen egen finansieringsmodell for fordeling av ramme til sjukeheimsplasser. Arbeidet med å kartlegge årsak til merforbruk på Glomstua knyttet til ressurskrevende tjenester vil gi et bilde av om finansieringsmodellen for institusjonsplasser tar hensyn til denne kostnaden i stor nok grad. Når gjennomgangen ved Glomstua er ferdig og årsakssammenhenger er identifisert, må vi vurdere evt. justeringer i finansieringsmodellen, sier Bakken.