Lørdag spilles siste runde i herrefotballens fjerdedivisjon i Nordmøre og Romsdal. I denne saken tar vi for oss kampene som spilles i siste serierunde. Det er klart at Kristiansund BK 2 rykker opp, og Eidsvåg rykker ned. Frei ligger an til nedrykk, men beholder plassen om Træff rykker ned fra tredjedivisjon (Træff 2 blir da flyttet ned til femtedivisjon). Med utgangspunkt i systemet NFF brukte for å velge lag til deltakelse i NM for 2017, så er det tre lag som spiller om to cup-kvalifiseringsplasser.

Elnesvågen – Frei (Tornes KGB)

Dette er rundens bunnoppgjør. Elnesvågen ligger på nest sist på 11. plass med ti poeng, med en luke på fire poeng opp til Frei på 10. plass. I motsatt oppgjør tidligere i sesongen feide Frei Elnesvågen av banen og vant hele 8-2. Et resultat som absolutt er mulig å revansjere i siste runde og avslutte en tung sesong med en opptur.

Bortsett fra en borteseier har Elnesvågen tatt poengene sine på hjemmebane. De har vunnet to og spilt en uavgjort på eget gress på sesongens ti første forsøk. På bortebane ble det tap i ti av elleve kamper. Frei har ikke vunnet på bortebane denne sesongen og står med bare ett poeng på fremmed gress. På de siste syv kampene mellom lagene har det bare vært en borteseier, mens det har vært hele seks hjemmeseire. Da kan man tro på en positiv avslutning på sesongen for Elnesvågen.

Sunndal – Vestnes Varfjell (Sande stadion)

Vestnes Varfjell drar på besøk til et av lagene de liker minst å møte. På de siste syv kampene mellom lagene har Sunndal vunnet samtlige. Når disse to lagene møtes, så pleier det å bli målrikt. De scorer i snitt over seks mål per kamp. Det gjorde de også tidligere i sesongen når Sunndal vant 1-6 på Vestnes Idrettspark.

Sunndal ligger på tredjeplass og har ingen mulighet til å klatre eller å falle på tabellen. De kan derfor spille med lave skuldre og nyte siste seriekamp. Vestnes Varfjell er på åttendeplass og kan gå forbi Eide/Omegn.

KFK – Tomrefjord (Kristiansund stadion)

Tomrefjord kommer til Kristiansund stadion for sin første seriekamp siden 2012. KFK startet sesongen bra og har lagt i toppen gjennom hele sesongen. Før siste seriekamp er de på andreplass med en målforskjell på +83 mål, og de trenger ikke å frykte å bli passert av Sunndal på tredjeplass.

For Tomrefjord er det derimot mer spennende. De er ett av tre lag med 37 poeng (Averøykameratene og Surnadal er de to andre). Etter systemet fra årets NM vil 4. og 5. plassen gi deltakelse i NM. Tomrefjord har vært gode borte, men KFK blir en vanskelig kamp. Kristiansund-laget har bare tapt to hjemmekamper og ikke sluppet inn mer enn syv mål.

Averøykameratene – Kristiansund BK 2 (Bruhagen stadion)

I likhet med Tomrefjord spiller altså Averøykameratene om en mulig NM-plass. Oppgaven for dem blir ikke enkel når de møter den overlegne divisjonsmesteren KBK 2.  Averøykameratene har vunnet åtte av ti kamper på eget gress, men den statistikken skremmer nok ikke KBK 2 som har vunnet ni av ti borte. Trøsten til Averøykameratene er at de vant tilsvarende oppgjør 4-1 forrige sesong.

Det er en ellers vrien kamp å si noe om. Averøykameratene har vunnet tre av elleve kamper, og tapt 5 av elleve kamper mot KBK 2. Resultatene svinger fra kamp til kamp, men KBK 2 vant 6-0 mot Averøykameratene tidligere i sesongen. KBK 2 er sikret opprykk og de tapte sin andre kamp for sesongen i forrige hjemmekamp mot Eide/Omegn. Her kan alt skje.

Surnadal – Træff 2 (Syltøran stadion)

To lag som sjeldent møtes, men som pleier å ende med seier til Surnadal. Lørdagens hjemmelag har vunnet tre av tre kamper i dette oppgjøret, og har scoret totalt 14 mål på de kampene. Træff 2 har bare scoret ett fattig mål til sammenligning.

Surnadal er siste lag som kjemper om å havne blant topp fem og sikre seg en plass i NM. Av de tre lagene som kjemper om plassene er Surnadal eneste som er klar favoritt i sin kamp. De har vunnet åtte av ti hjemmekamper, og Træff 2 har tapt åtte av ti bortekamper.

Træff 2 har lite å spille for. De kan bli passert av Frei, men det har liten betydning. Om førstelaget skulle ende med å rykke ned vil Træff 2 også rykke ned denne sesongen. Så spenningen for de er i divisjonen over.

Eide/Omegn – Eidsvåg (Eide kunstgressbane)

Dette blir svanesangen for Eidsvåg i fjerdedivisjon for denne gang. Bruntrøyene har vært meget svak gjennom hele sesongen og står med ett fattig poeng etter 21 kamper spilt. Nedrykket har lenge vært klart. I lørdagens kamp må Eidsvåg spille for æren og avslutte sesongen med en sjelden positiv opplevelse.

Eide/Omegn ligger trygt på midten av tabellen. De kan passeres av Vestens Varfjell, men forskjellen på syvende og åttende plass er ikke stor. Eide/Omegn har vunnet fire av fem kamper mot Eidsvåg og scorer i snitt tre mål per kamp mot bruntrøyene. I fjorårssesongen vant Eide/Omegn hele 6-0 på eget gress. Det er altså en siste tøff oppgave som venter Eidsvåg.