MOLDE: – De fleste av oss kommer fortsatt til å ville bo heime lengst mulig, men det blir vesentlig flere av de eldste eldre i Molde kommune. Uansett forebygging og tilrettelegging, vil et større antall enn i dag bli så sjuke at de trenger en sjukeheimsplass. Vi må forebygge, samtidig som vi må rigge oss for flere av de mest hjelpetrengende, sier leder i Eldrerådet, Arild Gunnar Vikhagen.

De hadde planprogrammet til orientering mandag, og har fått representanter i arbeidsgruppene for heldøgns omsorgstjenester, tjenester i heimen og for frivillighet.

Advarer mot ensomhet

Vikhagen peker også på en annen problemstilling eldrerådet vil være spesielt obs på:

– Det vi har hørt nasjonalt og internasjonalt er at når man går inn i den digitale verden kan oppleve at båndet mellom beboer/pleietrengende og personal, kan bli borte. Personalet er så viktig for trøst, støtte og samtaler. Det blir en ensomhetsfølelse hos mange eldre. Det er en utfordring som vi må være klar over, sier han.

– I saksframlegget påpekes behovet for å utsette hjelpebehovet. Hva tenker du om det?

– Vi har merket oss den formuleringen. Det skal bli interessant å se hva man skal legge i det, sier han.

– Prisverdig arbeid

Vikhagen sier imidlertid at det er vanskelig å argumentere imot forebygging:

– Vi har for eksempel et prosjekt som heter «Sterk og stødig» sammen med kommunens fysioterapeuter nå, som utdanner instruktører. Det kan gi gode resultat, men hvor mye vet vi ikke ennå, sier han, og understreker at han er svært glad for arbeidet som er i gang:

– Det er prisverdig å se at så mange fagfolk er i gang med arbeidet. Det hadde vært kjekt å få ei plan vi er samstemte om, med tiltak vi er i stand til å bære økonomisk og som gir oss en trygg og fin veg videre, sier lederen av Molde eldreråd.