MOLDE: Dagens helse- og omsorgsplan, som går fra 2013 til 2020, omfatter ikke alle tilbudene innen helse- og omsorgstjenesten. Den nye plana går derimot langt breiere ut (se faktaboks).

– Det er første gang vi har en så stor og omfattende plan, så det er litt nybrottsarbeid. I tillegg til eldreomsorgen skal vi planlegge for tiltak funksjonshemmete, helse- og legetjenester og økende utfordringer innen rus og psykiatri. Frivillighet og digitalisering/velferdsteknologi blir også tatt med, forteller Kjersti Bakken.

Ti spesielle år

Et samfunn i endring, med nye lover og regler, ny kunnskap om helse – og ikke minst flere eldre, men færre arbeidsføre, gjør at kommunen må ta grep for å være best mulig rustet.

– Vi har noen få år på oss nå, før de første store kullene med 80+ kommer i Molde. De neste ti åra blir spesielle, sier Bakken.

– Skulle man helst ha gjort dette arbeidet tidligere?

– Nei, for vi har hatt en plan fra 2013, som vi har fulgt og gjennomført mesteparten av tiltakene i. Nå er tida inne for å begynne på en ny, som i større grad tar opp i seg de framtidige utfordringene. I noen år nå har vi sett en jevn svak utvikling av antall eldre, men framskrivninger spår en stor vekst fra 2023. Vi skal planlegge godt fram mot 2025 og ha strategier og tiltak på plass, sier fagsjefen.

Fortsatt «lengst i egen heim»

Ifølge Bakken skrinlegges ikke visjonen fra forrige plan, som første til nedleggelsen av 16 sjukeheimsplasser til fordel for en styrking av heimetjenesten.

– Nei, for det er jo heime de fleste av oss befinner seg. Vi vil fortsette å ha det som visjon, og legge den største innsatsen der. Vi kan ikke ha størstedelen av den kommunale omsorgen i institusjon. Men når det er behov for heldøgns omsorg, skal man få det. Så vil planarbeidet si noe om dimensjoneringen, hvor mange plasser man for eksempel trenger i 2025.

– Eldrerådet frykter at man ikke erkjenner et økt behov for sjukeheimsplasser i framtida?

– Når man er så sjuk at man har behov for sjukeheimsplass, skal kommunen tilby det. Så har vi også sagt at vi skal tilby heldøgns omsorg på ulike nivå. I dag har vi det de fleste plassene i sjukeheim, men vi får flere slike i bofellesskap, som Nobel. Der kan man ha mange fine år. Tjenestebeskrivelsene våre sier noe om kriteriene for å få tildelt heldøgns tilbud i bofellesskap, sier Bakken.

Vil motta innspill

Planprogrammet er nå ute på høring til og med 11. november.

Selve planforslaget skal være klart til plan- og utviklingsutvalget til 1. mai 2018, før den skal ut på høring og være klar til endelig politisk behandling i september 2018.

– Hvordan skal brukerne og de pårørende bli hørt?

– Deres representanter skal medvirke i de fleste fokusgruppene. Vi starter med en stor oppstartssamling 8. november. I tillegg kan man komme med innspill på kommunens planportal. Det skal være en sterk brukerstemme i arbeidet vårt. Frivillige vil også være en viktig partner i arbeidet, sier Bakken.

Siden nye Molde kommune dannes i perioden plana gjelder, inviteres Nesset og Midsund med som dialogpartnere.

Må utsette hjelpebehov

Kommunalsjefen påpeker om plana at «det er nødvendig å sette fokus på helsefremmende og forebyggende arbeid for å dempe eller utsette behovet for helse og omsorgstjenester».

Nye teknologiske løsninger skal vurderes nøye med tanke på å gi gevinster både kvalitativt og økonomisk.

– Er det en erkjennelse av at det ikke blir nok «varme hender» i arbeidsfør alder til å betjene behovet til en økende andel eldre?

– Det er vel en erkjennelse av det vi ser nasjonalt. Det er færre til å utøve yrkesaktivitet i forhold til antall pensjonister. Som en følge av det må vi jobbe mer forebyggende enn behandlende, som jo er grunntanken i samhandlingsreformen. Så vet vi også at den eldre generasjonen vår er friskere. Med helsefremmende og forebyggende aktivitet, og bruk av teknologi som bidrar til økt sjølstendighet, utsetter man tidligdebuten for behov for helse- og omsorgstjenester, sier Bakken.

Fagsjef for pleie og omsorg, Kjersti Bakken, sitter i styringsgruppa for arbeidet med plana. Her på Nobel, som skal stå ferdig med omsorgsboliger til august 2018. Foto: Bjørn Brunvoll