Sistesida i Budstikka har i årtier vært en institusjon i folks hverdag. På tråden-innleggene er en temperaturmåler på hva som rører seg der folk bor. Og leserne våre elsker dette. Den eneste dagen jeg kan huske at det faktisk ikke var et eneste innlegg fra leserne, kom mange reaksjoner på om vi plutselig hadde sluttet med på tråden. Det hadde vi altså ikke, og det har aldri vært aktuelt.

Vi har skribentene som klager på de små detaljene, og vi har dem som mener at «har man ikke annet å klage på, så burde man holde kjeft». Begge disse gruppene viser et engasjement som er viktig i et lokalsamfunn. Og det er et engasjement vi som lager papiraviser, lokalradio og nettavis er glade i.

Det raser skogbrann i California, verden opplever kriger og konflikter, det er flommer og jordskjelv – mange ting som sjølsagt er viktigere enn alle de små tingene som gleder eller irriterer folk lokalt. Det skal være lov til å ergre seg over den oransje fargen på avfallsdunken eller glede seg over at du slipper å drasse på tomme hermetikkbokser og tomme tacosausglass til en eller annen innsamlingsplass. At man engasjerer seg i slikt, betyr ikke nødvendigvis at man ikke er opptatt av de store viktige tingene.

Det samme gjelder oss i redaksjonen. Vi skal skrive om viktige ting som eldreomsorg, barneavdeling på sjukehus, lokalpolitikk, nye vegløsninger, sjukdomshistorier som kan hjelpe andre – samtidig som at vi skal ta bilde når noen finner en potet på en halv kilo.

Ofte bruker vi På tråden-spalten som tipsbank. Når noen lurer på hvorfor lokket må være oransje på avfallsdunken, er det sikkert flere som lurer. Og så sjekker vi – og finner ut at avfallsdunkene etter hvert blir reine fargekartet. Og det har en fornuftig forklaring. Vi registrerte også at noen lurte på trafikkløsningen ved den nye bilbyen oppe i Årødalen. Det er noe vi vil lage journalistikk på.

Samtidig er det noen som på tråden gjerne vil skjelle ut noen for at de ikke brøyter godt nok eller ikke klarer å holde sauene unna trafikken. Vi slipper ikke til direkte personangrep eller anonyme angrep på identifiserbare personer, firma eller organisasjoner, trossamfunn osv. At du har ytringsfrihet betyr ikke at vi er nødt til å trykke dine ytringer. Men hold på engasjementet – og fortsett med å skrive inn til På tråden! God helg!