Elnesvågen (EOIL) sitt sjuerlag i dameserien hadde vunnet samtlige 12 kamper før bortemøtet med naboen fra Malmefjorden. De var allerede seriemester før onsdagens kveldskamp. Hjemmelaget bestemte seg for at det er verdt en skikkelig hyllest. Før kampen, vel å merke. For da dommeren blåste i gang nabooppgjøret var det ingen gavmildhet å spore blant hjemmelagets heltente spillere. Det kommer vi tilbake til. Først til seansen med flagg, æresvakt og klappehyllest til seriemesteren.

– Elnesvågen er allerede seriemester før denne kampen. De har vunnet alle kampene. Da må vi som gode verter og naboer hylle seriemesteren. Det gjør de i England, også. Elnesvågen har virkelig imponert denne sesongen. De er svært verdige vinnere av denne artige serien. Derfor hedrer vi dem. Også med blomster etter kampen. Dette er en hyllest til kvinnefotballen, sier Geir Ove Sandøy, styremedlem i Malmefjorden IL.

«Bare» assistenter

Romsdals Budstikke snakket med Elnesvågen sine to assistenttrenere før kampen. De har ingen hovedtrener, men to assistenttrenere. Olav Mæhlumsveen og Gunnar Stolsmo leder en solid stall med spreke jenter og damer i alderen 16 til 44. De hadde 48 plussmål før onsdagskampen på Sylte.

– Vår største seier er 10-0 mot CFK, laget som ligger på andreplass. 2-0 er den minste seieren. Vi har brukt så mange som 20 spillere, men mange dro ut for å studere i august. Vi satset på å være ubeseiret fram til ferien, så får vi se hvordan dette går. Laget vårt ble etablert i januar 2016, først og fremst for å gi jenter i alle aldre et artig og sosialt fotballtilbud. Vi kjører ikke spesielt stram disiplin. Vi trener jevnt og trutt, men ikke mer enn to ganger i uka, understreker Olav Mæhlumsveen.

Rutinert målvakt

Vi snakket med keeper Hilde Valberg (44) før kampen. Banens eldste. Hun har ikke hatt spesielt mye å gjøre denne sesongen. Hun er mer enn gammel nok til å kunne være mor til de fleste av lagvenninnene.

– Fotball er den artigste treningsformen jeg vet om. Og man føler seg jo yngre sjøl også, sammen med så mange unge og kjekke lagvenninner. Jeg har spilt fotball i 30 år, og har ingen planer om å legge opp. På trening er det sjelden jeg står i mål. Jeg er veldig glad i å være utespiller. På et sjuerlag har keeperen god mulighet til å delta aktivt i spillet, sier Hilde Valberg.

Den rutinerte målvakten har spilt for Fræna FK, Ekko/Aureosen, Malmefjorden, MFK og samarbeidslagene Bud/Elnesvågen og Træff/Elnesvågen tidligere i karrieren.

Ettmålsseier

Vi går over til selve kampen. Klar instruks fra assistenttrenerne til Elnesvågen:

– I dag skal vi spille den beste fotballen vi har spilt i hele sesongen. Det er våt bane og glatt ball. Skyt! Skyt ofte!

Med to damelag i sjuerfotball forventet vi en svært målrik affære. Vi forventet Hawaii og sirkus på den glatte banen. Men det ble en disiplinert forestilling preget av hard kjemping og tøffe dueller. Susende taklinger og godt forsvarsspill fra begge lag. Spesielt Malmefjorden imponerte med krigersk kampvilje. Elnesvågen så litt ut som en seriemester som allerede har fått pokalen, mens hjemmelaget tydelig visste at de ville få bronse i serien om de slo naboen.

Men Malmefjorden fikk litt hjelp. Keeper Hilde Valberg nevnte jo før kampen at hun er glad i å spille ute på banen. Hun forsøkte seg med en frekk finte, men Malene Røsok luktet lunta, fikk tak i ballen - og banket den i mål. Utrolig nok ble det bare ett mål i kampen. Hjemmelaget gjorde en kjempekamp, og i tillegg var keeper Lillian Naastad (36) meget solid. I sin aller siste seriekamp.

– Jeg har spilt fotball siden jeg var sju år. Nå er det nok. Kroppen sier mer og mer fra om det. Knær og rygg liker ikke fotball like godt som før. Å slå Elnesvågen er et bra punktum, smiler Lillian Naastad, som vartet opp med en feberredning i beste De Gea-stil minuttet før slutt.

Ivrige supportere

På sidelinja jublet trioen Eldbjørg Sætervik, Linda Pettersen og Tamara Slemmen. Eldbjørg var sentral da damelaget til Malmefjorden ble stiftet for ti år siden.

– Vi er store fans av damelaget. En super gjeng. Og de spilte en kjempekamp i dag. Seier mot seriemesteren og tredjeplass i serien er helt suverent. For et godt miljø det er i dette laget! sier hun.

Mange er småbarnsmødre. De tar med seg barnevogner og barnepassere på kamp. Noen ammer i pausen. Mange har gått omtrent rett fra fødsel og tilbake på trening. Fotball er viktig. Og innmari artig.

– Jeg tok en pause da jeg var knappe fem måneder på veg med yngstejenta. Så var jeg tilbake på trening to uker etter at hun kom til verden. Vi har hatt en babyboom i troppen vår. Veldig kjekt. Klar vi kan spille fotball selv om vi er småbarnsmødre. Sjuerfotball er sosialt og artig. Vi trener sammen med det fantastiske oldboyslaget til Malmefjorden. Skriv fantastisk. Og så har vi en veldig dyktig trener i Vidar Moen, sier Anita Ukkelberg (32).

Deppet ikke

Elnesvågen var svært gode tapere onsdag kveld. Tap og vinn med samme sinn, var det flere som sa. Det går ekstra greit når man allerede var seriemester før kampen.

– Malmefjorden ville mer, tror jeg. Og så fikk de litt hjelp. He he, jeg må ta det målet på min kappe, sier keeper Hilde Valberg.

– Vi spilte en bra kamp, men Malmefjorden sto godt. De var gode i dag. Det er godt å se at mine spillere ikke depper. Vi gleder oss på Malmefjorden sine vegne, de sikret tredjeplassen. For vår egen del er jeg meget imponert over det jentene har levert i år. En flott gjeng som spiller veldig bra fotball og har det kjekt ute på banen, enten det er trening eller kamp, fastslår Elnesvågen-trener Olav Mæhlumsveen.