– Jeg savnet et sted å samle erfaringer og minner fra strikkeprosjektene mine. Tanken er at Strikkejournalen skal være en minnebok, sier Monika Dyrhaug Sildnes (25) fra Eide.

Nylig ga Sildnes ut boka Strikkejournalen, der strikkeglade kan lime inn bilder, garnfarge, notere ned navnet på strikkeoppskriften, erfaringer, garntype, strikkefasthet, garnmengde, pinnestørrelse, og så videre. Det er også med noen sider garnguide i boka, som er gitt ut på Filiokus Media.

– Boka kan fungere som et verktøy og som et oppslagsverk. Da jeg begynte å strikke, prøvde jeg stadig vekk å skrive ned erfaringene jeg gjorde meg. Men det ble aldri skikkelig systematisert, sier Sildnes.

Bitt av basillen

For fire år siden var Monika Sildnes i sin første svangerskapspermisjon. «Skappel-bølgen» fikk stadig flere til å ta fram strikkepinnene og hive seg over garnnøstene. Sildnes var blant dem som omtrent hadde rødglødende pinner i iveren etter den perfekte kombinasjonen av rette og vrange masker.

– Det begynte med at jeg spurte en svigerinne om å strikke noe for meg, men jeg fikk klar beskjed om å gjøre det selv. Og jeg ble skikkelig bitt av basillen, sier Sildnes.

Blant landets største

Det tok ikke lang tid før hennes private Instagram-konto var overfylt av strikkeplagg.

– Jeg tenkte det begynte å bli kjedelig for dem av vennene mine som ikke var så opptatt av strikking ... Så jeg startet @mammastrikk. Siden da har jeg benyttet nesten alle anledninger til å strikke. På en god dag blir det fort tre timer etter at ungene har lagt seg, sier hun.

Det er stort sett barneklær hun strikker. På Instagram-kontoen legger hun ut bilder av antrekkene. 32.000 personer følger Instagram-kontoen.

– Jeg har en av landets fem største strikkekontoer på Instagram. Det er nesten så jeg ikke forstår det selv. Det er veldig nerdete, men har tydeligvis funka. Jeg var nok heldig som var tidlig ute med Instagram-konto på strikking. Jeg har brukt endel tid på å finne min «stil». I dag er det enda viktigere å skille seg ut Instagram, fordi det finnes utrolig mange kontoer, sier Sildnes.

Inspirasjon

Sildnes forteller at tilbakemeldingene er gode, både på det hun strikker, og på fargevalg.

– Jeg synes det er fint å kunne inspirere andre. Jeg selger ikke klær eller strikkeoppskrifter, men tenker det er fint å dele og få vise fram det jeg har laget, sier Sildnes.

Skapertrang

– Hvorfor har strikking blitt populært igjen?

– I en verden der vi kan kjøpe alt mulig, tror jeg vi har et behov for å skape noe selv. Mange er opptatt av barneklær, og gjennom å strikke selv kan man skille seg ut og få helt unike plagg med et eget uttrykk. I Norge er nok interessen ekstra stor fordi vi i større grad bruker mye ull og varme klær, sier Sildnes.

– Strikker du noe til seg selv, da?

– Jeg har strikket en genser. Ikke noe mer. Hehe.

Blir ikke rik

Det var via Instagram Sildnes tok kontakt med Filiokus Media, som tidligere har gitt ut gravid-, baby- og barnejournal. Sildnes er forfatter, men understreker at redaktør Marte Lindstad Næss og illustratør Lisa Foss Anthony skal også skal ha en stor del av æren for sluttresultatet.

– Vi har jobbet med den i seks måneder, og nå er den til salgs i samtlige Norli-butikker i Norge. De har den også på flere lokale strikkebutikker. Opplaget er 3500, sier Monika.

– Boka koster 329 kroner, får du bra fortjeneste ved godt salg?

– Jeg blir nok ikke rik av dette. Jeg håper boka blir en suksess. For meg er dette fortsatt på hobbynivå, men hvem vet hva tiden bringer, sier Monika, som til daglig er bachelorstudent i logistikk ved Høgskolen i Molde.

Strikkejournalen gis ut på Filiokus Media, og har et opplag på 3500. – Jeg håper boka blir en suksess. For meg er dette fortsatt på hobbynivå, men hvem vet hva tiden bringer, sier Monika Sildnes. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Sildnes ønsker å inspirere andre til å strikke gjennom bilder hun legger ut på Instagram. Her noen hun har printet ut. Foto: Rigmor Sjaastad Hagen
Strikkejournalen gir mulighet til å fylle inn informasjon som kan være minner, eller til bruk hvis man skal strikke det samme igjen. Foto: p