Regjeringen har ikke lagt inn penger i statsbudsjettet til å bygge ny riksveg fra Lønset til Hjelset. – Vi må først få avklart bompengefinansieringen, forklarer strategisjef Kjetil Strand i Statens vegvesen.

Ny riksveg fra Lønset i Molde til Hjelset står høyt på ønskelista til Møre og Romsdal. Da regjeringa la fram sitt forslag til statsbudsjett for 2018 torsdag formiddag, var ikke ny veg Lønset-Hjelset nevnt med ett ord.

Ikke alle vegprosjekt på én gang

– Det er sikkert mange som vil savne penger til nettopp sitt vegprosjekt i 2018. Sjøl om regjeringa fortsetter den kraftige satsingen på å bygge infrastruktur i landet, er det ikke mulig å starte samtlige prosjekt i 2018. I Nasjonal Transportplan som ble vedtatt av Stortinget før ferien, en rekke vegprosjekt planlagt i løpet av de første seks åra. Vi trapper opp investeringene i samferdsel år for år. Vi vil arbeide for at det blir start på ny E39 Lønset-Hjelset fortest mulig, slik at vegen kan stå ferdig når det nye sjukehuset på Hjelset tas i bruk tidlig i 2022, sier stortingspolitiker Helge Orten (H) til Romsdals Budstikke.

Venter på bompengesvaret

Strategisjef Kjetil Strand i Statens vegvesen forklarer til Romsdals Budstikke at ny veg Lønset-Hjelset ikke vil bli forsinket sjøl om det ikke ligger inne penger til start av vegprosjektet på neste års statsbudsjett.

– Vi hadde ikke forventet at det skulle komme penger til Lønset-Hjelset-vegen på 2018-budsjettet. Egentlig er det ett år for tidlig. Det jobbes nå med å forberede en bompengeproposisjon som skal behandles av Stortinget i 2018. Før vi får avklaringen rundt bompengefinansiering, kan ikke prosjektet påbegynnes, sier Kjetil Strand.

– Vil en ny riksveg mellom Lønset og Hjelset stå ferdig til tidspunktet våren 2022 når det nye fellessjukehuset på Hjelset skal tas i bruk?

– Vi tenker fortsatt at det skal være mulig. Men vi er avhengig av å få avklaringen rundt bompengene i 2018, sier strategisjef Kjetil Strand.

Et annet stort riksvegprosjekt i Møre og Romsdal, er ny veg mellom Betna og Stormyra på E39 på Nordmøre. Dette vegprosjektet har stått øverst på fylkeskommunens prioriteringsliste i flere år.

Ny veg Betna-Stormyra

I regjeringens statsbudsjett ligger det heller ikke penger til Betna-Stormyra.

– Mange har vært spent på om regjeringen ville finne penger til Betna-Stormyra på 2018-budsjettet. Dette prosjektet er ikke helt klart til å kunne startes straks. Prosjektet skal gjennom en ekstern kvalitetssikring av kostnadene – det som kalles KS2. Dette jobbes det med nå. Vi vurdere det slik at det kunne vært mulig å starte å bruke penger på Betna-Stormyra i løpet av 2018, sier strategisjef Strand.