RAUMA: Fredag 20. oktober har Fylkesmannen i Møre og Romsdal kalt inn til det første evalueringsmøtet om rassituasjonen ved Veslemannen i Romsdalen. På møtet vil ekspertene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Rauma kommune, politiet og Statens vegvesen møte beredskapsavdelingen hos Fylkesmannen.

Hva kan utløse raset?

– Vi kan iallfall ikke ha det slik at beboerne årlig må evakuere husene sine. Vi må finne løsninger. Jeg er åpen for å diskutere alle mulige forslag, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma til Romsdals Budstikke.

For ei uke siden ble farenivået for et steinras fra Veslemannen hevet til rødt. Det betydde ekstrem rasfare.

Regnet høljet ned over fjellmassivet og NVE hadde fylt opp svære vanntanker på toppen av fjellet, i tillegg til at vann ble pumpet fra et bakenforliggende vann, 250 meter opp til kanten av fjellet. Tilførselen av vann førte til økt bevegelse i fjellet. På det meste ble det målt bevegelser på 15 centimeter i døgnet.

Men da vanntankene var tømt og den naturlige nedbøren kom i form av snø, avtok bevegelsene i fjellet.

Fjellet beveger seg fortsatt

– Bevegelsene er nå nede i cirka to centimeter i døgnet, opplyser sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til Romsdals Budstikke.

– Ville tilførsel av mer vann enn den ene pumpa leverer, ha utløst raset?

– Det har vi spekulert på. Det kan være at mengden vann ville gitt økt effekt. Men det kan heller ikke utelukkes at hvis mer vann hadde vært pøst på, så kunne vannet tatt andre veger i fjellet. Uansett; vi klarer ikke å få endret på vanntilførselen nå, sier Blikra.

– Hva blir tema når dere skal evaluere tiltakene som er prøvd for Veslemannen?

– Det vil være naturlig å evaluere vannprosjektet vi prøvde ut forrige uke. Skal vi fortsette dette prosjektet eller ikke? Det blir også viktig å høre hva beboerne mener. Vi vil ikke gjøre noe beboerne ikke ønsker. Beboerne som har måttet evakuere, har vært i en vanskelig situasjon, sier Blikra.

Etter det Romsdals Budstikke forstår, er det ikke vurdert å benytte sprengstoff for å utløse et ras.

Alarmen gikk i 2014

Det har nå gått tre år siden rasalarmen første gang gikk for området Lyngheim under fjellpartiet Veslemannen. Da rasfaren den gangen var over, ble det holdt evalueringsmøte i Oslo med Olje- og energidepartementet, som NVE sorterer under.

Ordføreren i Rauma vil be om et tilsvarende evalueringsmøte i Oslo i høst.

– På evalueringsmøtet for to år siden ble tiltakene med pumping av vann ned i fjellet, beskrevet. Jeg har ingen formening om hvilke tiltak som bør prøves, men er opptatt av at vi får avklart situasjonen for beboerne i området Lyngheim, sier ordfører Lars Olav Hustad.

Sjefgeolog Lars Harald Blikra opplyser til Romsdals Budstikke at NVE trolig vil ha en intern evaluering en av de nærmeste ukene, slik at man kan legge fram vurderingene av tiltakene som er prøvd ut ved Veslemannen.

Prøver vanndumping på nytt?

Etter at det ble målt minusgrader på fjellet over Veslemannen, har NVE ikke kunnet fylle magasintankene på fjellet med vann. Skulle det bli mildvær og nye dager med nedbør i Romsdalen, kan magasintankene fylles i løpet av noen timer.