Fem år har gått siden sist den prisbelønte forfatteren fra Isfjorden i Rauma sist ga ut bok.

– Jeg har hatt litt skrivesperre, og et par havarerte manus. Dessuten har jeg ikke hatt arbeidsstipend, og dermed mindre tid til å skrive, sier Kolerud på telefon fra Flatraket i Selje kommune, der han er bosatt.

– Å skrive er jo det eneste jeg kan. Når det ikke fungerer kan det bli noen tunge uker og måneder, sier forfatteren, som starter på å skrive ei bok uten verken plan eller plot.

Uenighet om lottogevinst

Tidligere har den oppskriften fungert godt. Kolerud har mottatt en rekke priser for sine bøker. I 2012 var han en av ti nominerte i NRKs uhøytidelige kåring av Norges morsomste bok med «Når ein først skal skyte nokon».

Kjell Aukrust vant den konkurransen. Men humor er fortsatt et kolerudsk kjennetegn.

– De som leser «Snillionen» vil kjenne igjen stilen min, ja. Det er en ambisjon at det skal være morsomt. Ikke på den elleville, hysteriske måten, men på den humoristiske og realistiske, forklarer Kolerud.

– Hva handler boka om?

– Mor og Frank vinner i Lotto, men er uenige om hvordan pengene skal brukes. Frank vil ha tennisbane og svømmebasseng, men Mor er redd han skal bli bortskjemt, og utlover heller en million kroner til den snilleste i bygda. Det går imidlertid ikke helt som planlagt. Så det handler om hvordan du kan bruke penger. Til å gjøre ugjerninger, eller være snill, sier Kolerud.

Byttet forlag

Til daglig jobber Kolerud i en mindre stilling på skolebiblioteket på Måløy videregående, og han sitter også i Kulturrådets vurderingsutvalg for barne – og ungdomslitteratur – som behandler til innkjøpsordningen – og leser dermed 80-90 barnebøker i året.

– Det er noen få salgstopper som blir pushet fram, men det gis faktisk ut mye god norsk litteratur, både i tekst og bilde, for denne målgruppa, mener Kolerud, og nevner navn som Torun Lian, Ragnar Aalbu, Bjørn F. Røyrvik, Arne Svingen og Bjørn Ingvaldsen.

Selv har han byttet forlag siden sist, fra Samlaget til Cappelen Damm.

– Jeg har jo ikke fått det store gjennombruddet, og vil teste hvilken farge gresset har på den andre sida, sier han.

– Nynorsk er fortsatt din målform - begrenser det ditt publikum?

– Å skrive på noe annet enn nynorsk er uaktuelt. Jeg trives godt med det, og det er få andre som bruker det - dermed blir det ikke så forslitt som bokmål. Men at det blir mindre tilgjengelig tror jeg nok. Det er jo stort sett voksne som kjøper barnebøker, og det er et steg å kjøpe de på nynorsk, sier Kolerud.

Han mener «Snillionen» passer for lesere fra 9-10 år og oppover. Men:

– Jeg har ikke helt knekt målgruppe-koden. Pensjonister kan humre minst like mye av teksten som de den er skrevet for.

– Hva ville du selv gjort om du vant flere millioner i lotto?

– Det er vanskelig å se for seg å bruke så mye penger. Det ville blitt noe fryktelig kjedelig, antakelig. Som å pusse opp garasjen. Og som en helt vanlig traust type, ville jeg nok blitt gjeldfri og plassert penger på høyrentekonto, sier Kolerud og legger til:

– Og så ville jeg hatt en tennisbane.