Sjukefraværet i kommunen er nå nede i seks prosent. Det er en solid nedgang fra 7,8 prosent på samme tid i fjor. Og tendensen er at fraværet fortsetter å synke. Sjøl om enkelte enheter innen skole, banehage og omsorgstjenesten fortsatt sliter med sjukefravær på over 10 prosent er flere enheter nå godt under tre prosent. Aller lavest sjukefravær er det på Auretunet og på Bøtunet avlastning som begge har to prosent.

Oppfølging

Nedgangen er ikke tilfeldig. Ifølge rådmannen har enhetene jobbet godt og målrettet med sykefraværsoppfølging og tilrettelegging det siste året. Særlig har det vært fokus på å få ned sjukefraværet i barnehagene.

Nedgangen er nærmest gull verdt for kommunen. Hittil i år har Fræna spart rundt to millioner kroner på lavere sjukefravær.

– Nedgangen er fantastisk gledelig, Det er all grunn til å gi ros til rådmannen og hans stab for det arbeidet som er gjort her, sa ordfører Tove Henøen da tallene ble lagt fram for politikerne i formannskapet i forrige uke.

Går med overskudd

Nedgangen i sjukefraværet er ikke det eneste som går rett veg i Fræna. Ifølge rådmannens tertialrapport ligger Fræna an til å gå en million kroner i pluss i år i forhold til budsjettet. Det er særlig økte skatteinntekter som gir medvind. I tillegg er enhetene blitt flinkere til å holde budsjettene.

– Det har vært et problem for Fræna i alle år. Det er ikke uten grunn at vi nesten har Norgesrekord i å være på Robeklista. Men nå er det snudd seg til noe bra, mente Jan Arve Dyrnes fra Arbeiderpartiet.

– Må bli mer effektiv

Fræna slapp ut av verstinglista i fjor. Rådmann Anders Skipenes er fornøyd med utviklingen, men minner politikerne om at det skal investeres mye penger i kommunen framover.

– Vi må bli mer effektiv. Det er på skole og barnehager og helse- og omsorgssektoren at vi kan gjøre noe grep som monner. Skolestrukturen ligger fast av kommunestyret, da er det naturlig å se på strukturen innenfor helse og omsorg, sier Skipenes.

Vidar Ryther Myklebust