Nei takk til millionene

Styret for Eksportvegen AS takket nei til de sju millioner kronene fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Hvorfor takket dere nei til mange millioner kroner, daglig leder i Eksportvegen AS, Roald Fiksdal?

– Det var flere grunner til at vi ikke så at pengene fra staten som et godt tiltak for vårt vedkommende. For det første ville beløpet fra staten betydd helt marginal reduksjon i bompengesatsen. Vi snakket trolig om rundt 50 øre billigere per passering. For det andre ville vi måttet gi fra oss lokalt eierskap til Eksportvegen AS, som i dag er et selskap eid av Vestnes kommune, Rauma kommune, Ålesund kommune samt flere lokale aksjonærer i næringslivet. For det tredje ville vi ha måttet endre rabattordningene som gjelder i dag, forklarer Fiksdal.

Rabattordningene måtte skrotes

Og det var særlig rabattordningene som fikk styret for Eksportvegen AS til å takke nei til millionene fra staten.

– I dag har vi en gradert rabattordning, med 20, 30 og opptil 40 prosent rabatt for brukere som kjører vegen hyppig. Denne rabattordningen favoriserer lokalbefolkningen, for svært mange lokale bileiere har brikker som gir dem 40 prosent rabatt når de kjører Vågstrandstunnelen eller Tresfjordbrua. Andre trafikanter som har bompengebrikke i et annet selskap, får 10 prosent rabatt. Hadde vårt bompengeselskap gått inn i Vegamot, ville rabatten blitt 20 prosent for alle med brikke, uansett, forklarer Roald Fiksdal.

Dyrere for lokalbefolkningen

Han mener en slik endring av rabattene ville betydd at lokaltrafikken måtte betale mer per bompassering enn i dag, mens trafikanter utenfra, ville fått noe billigere bompasseringer.

– Pengene fra staten ville ikke hatt noe å si for nedbetalingstida av lånene Eksportvegen AS har, sier Fiksdal.

Selskapet Vegamot er det regionale bompengeselskapet for Møre og Romsdal og Trøndelag, og er eid av fylkeskommunene.

– Vil dere vurdere å søke om penger fra staten dersom det kommer et nytt tilbud om millioner til å senke bompengesatsene neste år?

– Kommer det penger som monner, må vi se på saka på nytt. Slik vi oppfattet utspillet fra staten i år, var det ikke snakk om bare milde gaver, men en pengesum som betinget at vi ble en del av Vegamot og endret rabattordningene, sier Roald Fiksdal.