– Syklene er symbol på at vi skal videre og framover. Det at vi også har med barne- og herresykler er for å understreke at alle blir berørt. Brystkreft rammer hele familien og personer rundt. Også menn kan få brystkreft, sier Anne Lise Vatne Eide (62), som er kontaktperson i Brystkreftforeningen Molde og omegn.

Ni av ti overlever

Vatne Eide står bak årets Rosa sløyfe-stunt i Eide. De iøynefallende syklene skal skape blest om Rosa sløyfe-aksjonen, som i år samler inn penger til forskning på seinskader etter brystkreftbehandling. De skal også minne kvinner og menn på å undersøke brystene sine. Jo tidligere kreften oppdages, jo bedre overlevelsesprosent, påpeker Vatne Eide.

– Ni av ti overlever. Men svært mange må leve med seinskader, sier hun.

Ikke frisk, men kreftfri

I 2003 fikk Vatne Eide konstatert brystkreft. Hun gjennomgikk operasjon, cellegiftbehandling, stråling og fikk i flere år etterbehandling med tabletter.

– Jeg har aldri blitt erklært frisk, men jeg er kreftfri, sier Vatne Eide.

62-åringen kjenner fortsatt hvordan seinskader preger hverdagen, mer enn ti år etterpå.

– Jeg ble aldri den samme etterpå. Jeg mister ord. Hjernen fungerer ikke som tidligere. Jeg har masse hjertebank, tørre slimhinner og perioder med utmattelse. Førligheten der jeg er operert og stråla er ikke som før, og jeg opplever lammelser, sier Vatne Eide.

Forskningsmidler

Forskning og individuelt tilpassa medisiner er vesentlig for å forhindre seinskader. De siste åra har Rosa sløyfe-aksjonen innbrakt 120-130.000 kroner til Brystkreftforeningen i Molde og omegn.

– Oktober er en hektisk, men viktig måned. Jeg hadde kanskje ikke vært i live hvis ikke personer før meg hadde samlet inn penger. Brystkreftforeningen Molde og omegn har Vipps-nummer 118540, man kan gjerne støtte Rosa sløyfe-aksjonen der også, sier Vatne Eide.

Synlig i alle kommuner

Tidligere har Vatne Eide stått bak et bh-stunt i forbindelse med aksjonen. Hun har også sørget for rosa belysning på Seilet. Vatne Eide er ikke kjent med at andre kommuner i Molde og omegn har tilsvarende stunts som Eide i år, men forteller at aksjonen skal være synlig i alle fylkets kommuner - på den ene eller andre måten. Hun har blant annet sørget for ti rosa esker som kontaktpersonene i Molde og omegn brystkreftforening skal ha med seg ut på stand. Der er små artikler som smykker, armbånd, en liten bok med tekster og en pin med design av Magne Furuholmen.