Men hans spilte kunne Raknes se ned på garden hvor han vokste opp, 600 meter under han.

-Jeg har vært her oppe mange ganger under oppveksten, og som voksen. Men aldri med bass før, smiler jazzbassisten, som regnes som en av Norges mest spennende bassister.

Musikalsk ramme

Bassen er laget i Italia på 1700-tallet.

-Ingen trodde vel den gang at den skulle havne her på en fjelltopp, langt nord. Jeg hadde vel heller aldri trodd jeg skulle stå her å spille.

En fantastisk følelse, sier Reknes, og innrømmer at han ikke gikk opp steintrappene med den verdifulle – og tunge – bassen. Den ble fraktet med helikopter.

Sammen med saksofonisten Tore Brunborg laget Raknes en musikalsk ramme av melodisk jazz rundt den offisielle åpningen av trappene.

Folkevandring

Flere hundre mennesker hadde tatt turen opp trappene søndag. Mange av dem gikk helt til topps av Rørsethornet, og kunne fra toppen nyte en 360 grader uforglemmelig utsikt.Selve åpningen foregikk på platået lenger nede. Allerede på formiddagen begynte folk å samle seg på platået.

Ordfører Odd Helge Gangstad var en av dem.

– Dette gir meg gåsehud. Det er en fantastisk attraksjon for kommunen. Når vi ser hvor mange som bruker det og hvilket inntrykk folk får, så er det klart jeg blir veldig stolt av kommunen og hva innbyggerne her får til, sier Gangstad. I talen sin takket han spesielt sherpaene som har bygget trappene, og ikke minst prosjektleder for det hele, Kolbjørn Stølen. Stølen har vært pådriver for hele fjelltrapprosjektet i Midsund, som fra før har resultert i sherpatrapper til Midsundhorn og Digergubben, og nå altså et langt trappestrekk på stien opp mot Rørsethornet. Gangstad la ikke fingrene imellom i sin tale.

- Kommunen vil takke dere til evig tid!

Stor dag

For Kolbjørn Stølen ble det en ny, stor dag i fjellet over Midsund. Med 2.200 trappetrinn i ett strekk er dette norgesrekord, ingen andre steder i Norge finnes noe tilsvarende, slår Stølen fast.

– Dette er blitt så mye, mye mer enn det jeg så for meg da vi gikk i gang. Å se så mange mennesker bruke trappene er en utrolig fin følelse. Vi har jo 90-åringer her oppe i dag. Riktignok flydd hit i helikopter, men likevel.

Steintrappene er blitt et spleiselag av private sponsorer og kommunale og statlige bidrag. I fjor ble det bygget steintrapper for 4 millioner kroner, i år har det blitt seks millioner kroner. Kommunen og tippemidler har stått for fire millioner kroner.

Og mer kan det bli.

-Vi har tanker om nye prosjekt, sier Stølen.

–Kommer igjen

Det var slett ikke bare lokale entusiaster som tok turen opp trappene i går. Ekteparet Inger Helene og Ivar H. Hol hadde tatt turen fra Molde.

-Vi visste ikke at det var åpning, dette satte en ekstra spiss på opplevelsen, smilte de.

De var av dem som tok turen helt opp.

-Vi kommer igjen.

Jan Morten Nilsen og Lisbeth Brandal fra Hjørungavåg på Sunnmøre var også imponert.

-Det er bare å konstatere at det er mer enn Sunnmørsalpene som er fantastisk.