I anledning verdensdagen for psykisk helse, inviterte Bergmo ungdomsskole sjuendeklasse ved Nordbyen og Kviltorp til «bli kjent-dag.»

MOLDE: 10. oktober markeres verdensdagen for psykisk helse. Årets tema er «Noe å glede seg over.» Mange sjuendeklassinger gleder seg over at de snart skal begynne på ungdomsskolen. Men for noen kan det også oppleves som skummelt. For å gjøre overgangen mykere, inviterte Bergmo ungdomsskole sjuendeklassingene fra Nordbyen og Kviltorp barneskoler til felles aktiviteter, slik at elevene kunne bli bedre kjent.

Velvilje hele vegen

– På Bergmo har vi brukt mye tid på tema psykisk helse. Det er viktig for oss. Men det er første gang vi arrangerer en dag som dette. Vi har fått 5000 kroner i støtte til prosjektet, og det har bare vært velvilje fra dag én. Både Nordbyen og Kviltorp svarte et rungende ja til invitasjonen vår. Det var ikke spørsmål engang, forteller rektor Frank O. Sæther. Det er elevene med valgfaget «innsats for andre» som har hatt den største delen av ansvaret for arrangementet, som blant annet inneholdt rebusløp, ulike aktiviteter og pølser og brus.

Delte egne opplevelser

Men det som kanskje gjorde størst inntrykk, var da ungdomsskoleelevene fortalte om egne erfaringer fra skolestart.

– Jeg gledet meg til å begynne på ungdomsskolen. Vi fikk mer ansvar, og ble sjølstendig. I tillegg fikk vi egne skap, ny klasse og nye venner. Jeg var litt redd for å gå i kantina og sette meg. Men det gikk veldig fint, og det var ikke noe å grue seg til, forteller Elisabeth Farstad som går i åttendeklasse. Tiendeklassing, Sara Bredin, forteller at de eldste på skolen er ekstra opptatt av at de andre skal føle seg inkludert.

– Jeg er med i elevrådet, og vi er fire tiendeklassinger som har et ekstra ansvar for skolemiljøet. Vi følte det var stor avstand mellom åttende og tiende da vi begynte på Bergmo, og vil ikke at det skal bli slik når vi blir eldst. Derfor vil vi sørge for at de ikke føler at vi er skumle og vanskelig å ta kontakt med. Det er viktig at alle sier ifra om det er noe galt. Vi vil ikke at noen skal føle seg utenfor. Vi har taushetsplikt, og det er bare å komme til oss, sier hun. Videre forteller Bredin at hun som åttendeklassing stresset litt for mye med karakterer og krav.

– Man blir plutselig ansett som mer voksen, og det stilles høgere krav til deg. Jeg var stressa for framføringer og karakterer, men har skjønt at alt går helt fint, om man slapper av, sier hun. Dino Okanovic går i niendeklase, og forteller at han merket presset da han begynte på Bergmo.

– Man får anmerkninger om man ikke gjør som man skal, og man modner mye i løpet av åra på ungdomsskolen, sier han.

Ikke skummelt lenger

For sjuendeklassingene fra Kviltorp var det kjekt å komme på Bergmo å få hilse på framtidige lærere og medelever.

– Det er litt gøy å få oppleve noe nytt, og jeg gleder meg til å få nye utfordringer, sier Noah Hugoson.

– Å begynne på Bergmo blir både gøy og skummelt. Å få ny klasse blir artig, men jeg synes karakterer er litt skummelt, sier Signe Gaupset. Kristian Barlaup har ikke tenkt så mye over det foreløpig, men synes det var hyggelig å snakke med ungdomsskoleelevene.

– Jeg har fått vite mye om lærerne, og lært et par triks for hvordan man terger dem, ler han. Ingen av sjuendeklassingene synes det blir skummelt å være yngst igjen.

– Nå som vi har fått møtt de som skal gå i niende og tiende når vi begynner på skolen, er det ikke skummelt i det hele tatt. De biter ikke, sier Noah.