Det er Bergen-selskapet Ordinat Holding AS som eier det 92 meter lange skipet gjennom Sandøy-selskapet Northwest Searccher AS. Skipet tilhørte tidligere seismikkselskapet Western Geco, og het «Geco Searcher». Ordinat Holding eies av John Olav Økland og familie.

Norhwest Searcher AS kjøpte seismikkskipet, som er bygd i 1983, av Western Geco i 2014 – og hadde avtale om beskjeftigelse for det.

– Vi jobbet dag og natt for å gjøre skipet klart, sier John Olav Økland. Men avtalen gikk i vasken. Dermed sto skipet uten beskjeftigelse. Det ble slept fra Vard Langsten i Tomrefjord til Nato-kaia på Åndalsnes i oktober 2015. Der skulle det bli liggende til slutten av februar 2016. Da ble det slept til kai på Moldegård i Molde, der det har ligget siden.

John Olav Økland opplyser at de ikke har mannskap om bord, men at de har folk som passer på fartøyet. Rederen sier at «Northwest Searcher» vil bli slept ned til Austevoll og lagt videre i opplag der, om en ikke får beskjeftigelse i løpet av et par måneder.

Usikkerhet

Av årsrapporten for 2016 går det fram at Northwest Searcher AS i fjor sommer inngikk en tidscertepartiavtale med to års varighet med et kanadisk selskap, men at det er knyttet usikkerhet til oppstartstidspunkt. Som følge av den inngåtte avtalen – og andre potensielle muligheter – sier styret at det «tør å legge til grunn at forutsetningen for fortsatt drift er til stede».

Underskudd

Northwest Searcher AS hadde i 2016 inntekter på 589.059 kr. Driftsresultatet var på minus 10,7 millioner kr og resultat før skatt på minus 10,9 millioner kr.

Selskapet hadde ved siste årsskifte en egenkapital på 5,5 millioner kr, som gir en egenkapitalandel på 53 prosent. Styret sier i årsrapporten at den likviditetsmessige stillinga til selskapet er svak. Selskapets hovedaksjonær, Ordinat Holding AS, har signalisert at de fortløpende vurderer å tilføre nødvendig egenkapital. Selskapet er også i en posisjon hvor det kan motta konsernbidrag fra mor og søstre.

I 2016-regnskapet til Northwest Searcher AS har skipet en bokført verdi på 9,6 millioner kr. Styret sier i årsberetningen at skipet har blitt vedlikeholdt etter overtakelsen, og at det både etter styrets og meglers vurdering forsvarer bokført verdi.

Styret sier at selskapets egenkapital og likviditet ikke blir påvirket av at selskapet mottar og gir konsernbidrag med 25,3 millioner kr.

Realisert

Når det gjelder framtidig utvikling, sier styret i årsrapporten:

«Selskapet har inngått en tidscertepartiavtale med kunde om utleie av selskapets skip. Utviklingen i energimarkedet, og i særdeleshet offshoremarkedet, vil være avgjørende for om kontrakten blir realisert».