Kommunene overtar borgerlige vigsler fra tingrettene ved inngangen til 2018, allerede fra 1. januar. Derfor legges saka om hvordan man skal tilby ordningen, fram i mange kommunestyrer i disse dager.

Vil giftes i helg og på fjellet

Romsdal tingrett har tidligere stått for borgerlige vigsler.

I 2016 giftet 100 par seg i tingretten, og tallet har vært økende de siste åra. Av disse antas minst 2/3 å være heimehørende i Molde.

Det har lenge vært et ønske om å få gifte seg andre steder enn i rettslokalene, og utenom ordinær arbeidstid, gjerne seint fredag og på helg, men dette har tingretten måttet slutte med.

Når Molde kommune overtar oppgaven, forslår rådmannen at også de holder seg innenfor ordinær arbeidstid.

Tilbudet skal gjelde Moldes egne innbyggere og personer som ikke er bosatt i Norge, og evalueres etter ett år.

Lite vigsler med ordføreren

I framlegget til kommunestyret 19. oktober foreslås det at rådmannen organiserer et godt og tilgjengelig tilbud og setter av egnete lokaliteter.

Han antar at tilrettelegging av en ordentlig seremoni, samtaler med paret og selve vielsen krever ca. 20 prosent stilling.

Sjøl om ordfører og varaordfører i hovedsak har vigselsrett, kan den delegeres rådmannen og ansatte eller folkevalgte.

I Molde er ordfører og varaordfører så travle, at rådmannen ber om vigselsmyndighet som han kan delegere til egnet ansatt i administrasjonen.

Rådmannen vier – overalt

Gjemnes har allerede behandlet saka i kommunestyret, som landet på at alle innbyggere, også de som ikke tilhører kommunen skal få gifte seg der.

I tillegg vil kommunen vie folk utenfor kommunegrensene, der lova tillater det.

Etter en diskusjon om å fordele vigselsretten til flere politikere, ble det enighet om å delegere den til rådmann Birgit Eliassen, i tillegg til ordfører og varaordfører.

I Gjemnes skal seremonien i hovedsak skje i rådhuset eller Kulturstua, men kan foregå andre steder og tider etter avtale med brudefolket.

Vil pynte kommunestyresal

I Fræna jobber rådmann Anders Skipenes med saka til kommunestyret i november. Der kan fræningene og personer bosatt i utlandet bli viet av ordfører eller varaordfører.

– Ja, fra årsskiftet venter vi et «rush» av nyforelskete som vil gifte seg i rådhuset vårt! sier Skipenes humoristisk, før han legger til at det i saksframlegget vil ligge litt penger til å gjøre den «lite attraktive» kommunestyresalen mer tiltalende enn den er i dag.

Kan fastsette eget gebyr

Han vil foreslå at Fræna kan tilby vigsler på andre tider og steder enn de ordinære.

– Men da må brudeparet være villig til å ta kostnaden. Kommunen har fullmakt til å fastsette et gebyr for det, sier Skipenes, som påpeker at politikerne skal ta avgjørelsen.

– Kanskje sier de at Fræna skal vie hvem som helst, når som helst? Vi får se, sier han.

Dette er saka:

  • Stortinget vedtok i sommer lovendringer i ekteskapsloven som gir kommunene ansvar for borgerlige vigsler fra 1. januar 2018, slik tingrettene har hatt.

  • Vigselsmyndighet overføres fra notarius publicus (offentlig tjenestemann ved en tingrett, journ.anm.) til ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret selv gir slik myndighet.

  • Lovproposisjonen sier kommunens tilbud skal være gratis, «godt og tilgjengelig» og at det er viktig å tilrettelegge for vigselens seremonielle karakter.

  • Lovendringen gir en lovfestet plikt til å ha et kommunalt vigselstilbud for egne innbyggere og for personer som ikke er bosatt i Norge. Det er tilstrekkelig at én av brudefolkene er bosatt i kommunen for at plikten gjelder. Kommunen kan velge å tilby vigsler også for brudefolk bosatt i andre kommuner.

Gjemnesrådmann Birgit Eliassen skal vie folk. Foto: Bjørn Brunvoll