Molde: Jo eldre man blir, jo mer muskler taper man. Nå søker Linda Kornstad Nygård ved Høgskolen i Molde deltakere til et forskningsprosjekt hvor hun skal se om fiskeprotein kan redusere muskelsvinn hos eldre.

– Det er helseeffekter du får av å spise fisk, som du ikke får gjennom Omega 3-tilskudd. Særlig eldre har et større behov for å få i seg protein, sier hun.

Hun viser til at det er laget rundt 24.000 studier på omega 3, er knapt noe publisert om fiskeprotein. Men temaet begynner å bli populært.

– Vi begynner å miste muskler fra vi fyller 40 år omtrent. Og jo eldre vi blir, desto raskere mister vi muskelmasse. Det er for mange eldre vanskelig å holde et riktig kosthold og få i seg riktige næringsstoffer. De trenger gjerne mer protein og mindre kalorier, sier Nygård.

Mange er feilernært

Hun viser til at mange eldre, som kanskje også er veldig lite aktive, er feilernært, samtidig som de er overvektige.

– Hvis de slanker seg, mister de muskelmasse. Ved å få i seg fiskeprotein vil muskelsvinnet reduseres. Vi tror det skal gjøre dem sterkere. Og hvis dette viser seg å stemme, er det et stort gjennombrudd, sier Nygård.

Fiskeproteinet hentes i første omgang fra torsk. Bjørge Biomarin på Sunnmøre, bruker rester fra filetproduksjon til å framstille fiskeproteintabletter. Aminosyra «leucin».

– Tablettene er ferdig fordøyd fisk, slik at det tas opp i kroppen på en annen måte enn om man spiser vanlig fisk. Effekten skal være stor, sier Nygård.

Praktiske tester

Hun er nå på søken etter deltakere til forskningsprosjektet. Totalt skal hun ha 100 personer, og halvparten skal få placebo-tabletter, for å være referansegruppe.

– Resultatene skal jeg finne gjennom en fysioterapitest. Det handler mye om å se etter fysisk endring. Det er viktig for folk å kunne gå, reise seg og sette seg. Og beholde balansen, sier Nygård.

Finnes ikke på markedet

Resultatene blir hennes doktorgradsoppgave. Hun utfører forskningsprosjektet i hovedsak alene, men med god veiledning fra Høgskolen i Molde, og tett kontakt med forskere både i Ålesund og i Bergen.

– Finnes fiskeprotein i denne formen på markedet i dag?

– Nei, kun som en ingrediens i et blandingsprodukt. Derfor forskes det nå på effekten. Det er mange som reklamerer for produkt uten å ha EU-godkjente forskningsresultater som dokumentasjon. Studien skal gi svar på om det er dokumenterte effekter før produkt eventuelt slippes på markedet, sier Nygård.

Vil ha med flere friske eldre

I første runde søkte Nygård deltakere til forskningsprosjektet gjennom heimetjenesten. Konklusjonen var at mange var for gamle, for sjuke, eller hadde for mange medisiner fra før. Derfor går hun breiere ut nå.

– Alle over 65 år kan bli med. Det er kun enkle forutsetninger for å bli med, som vi avklarer i et intervju. Jeg vil ha vanlige folk. Både spreke og de som begynner å bli dårligere til beins, sier hun.

Hvis noen ønsker å delta, kan de henvende seg til Høgskolen i Molde. Planen er å gi proteintilskuddet over ett år, for å kunne se effekten.

– Det er rimelig lang tid. Tidligere har slike studier bare vart noen uker. Hvis det er klare effekter, vil vi se dem godt på denne tida, sier Nygård.