– Jeg er godt fornøyd med at avtalen nå er undertegnet, sier idrettsrådsleder Per Olav Eide til Romsdals Budstikke.

Han understreker at avtalen også blir et godt utgangspunkt og ei rettesnor for idrettssamarbeidet i den nye Hustadvika kommune.

Tidlig ute

Dette er ikke den første idrettsavtalen som er inngått her i fylket, men idrettsrådslederen tror Eide er rimelig tidlig ute.

– Hvorfor må idretten avtale sitt forhold til kommunen?

– Dette er viktig for idretten fordi en slik avtale er med på å formalisere samarbeidet med kommunen. Nå blir møter med kommunen holdt regelmessig, og Idrettens dag vil komme på dagsorden i kommunestyret. I tillegg vil og økonomiske midler bli stilt til rådighet for idrettsrådet, sier Per Olav Eide.

– Hvilken målsetting har avtalen?

– Samarbeidsavtalen skal være med på å fremme felles mål om idrett, fysisk aktivitet og folkehelse for alle i kommunen. Den skal sikre god samordning og kommunikasjon mellom kommunen og idretten, og den skal klargjøre viktige prinsipp og gjensidige krav og forventninger til samarbeidet. Endelig skal den sikre god ressursutnytting av offentlige midler til idrettsanlegg og aktivitet.

Samarbeid

Avtalen vil også sikre idrettsrådet medvirkning. Idrettsrådet har rett til å ta del i planarbeidet i kommunen på alle områder som vedkommer idretten sine interesser.

Det er også sørget for at kommunen har ansvar for å hente inn uttale fra idrettsrådet i saker som vedkommer idretten i kommunen. Idrettsrådet skal få seg forelagt alle saker av felles interesse for idretten og gi uttale til disse.

Kommunen gir et årlig tilskudd til drift av idrettsrådet på inntil 10.000 kroner.

Handlingsplan

Idrettsrådet skal legge en årlig handlingsplan som vil legge føringer for drøftinger med kommunen.

– Dette kan være alt fra antidopingarbeid i samarbeid med kommune, MOT, helse og idretten i Eide, til forventninger rundt rydding av offentlige parkeringsplasser for utfartsområder, eksemplifiserer Eide.

Uttalerett

Han peker videre på at idrettsrådets uttalerett som høringsinstans i alle saker av idrettslig betydning også nå blir formalisert. Samtidig blir fokusering på felles mål for helse, fysisk aktivitet og folkehelse for alle i kommunen et viktig punkt.

Sikrer likebehandling

Alle saker av felles interesse for idretten formidles til kommunen gjennom idrettsrådet eller i forståelse med idrettsrådet. Dette innebærer at et enkelt idrettslag eller klubber ikke tar opp en sak direkte med kommunen når saka har, eller kan tenkes å få, konsekvenser for ett eller flere andre lag.

Dersom idrettslag eller klubber tar kontakt direkte med kommunen for å fremme en sak, skal kommunen sende saka til idrettsrådet for uttale.