14. oktober samles rundt 20 hjemmebryggere på gamle kulturhuset i Molde for å servere øl de selv har laget. De deltar alle i konkurransen om å bli publikums favoritt, og dermed vinner av fylkesmesterskapet i hjemmebrygging 2017.

Selv om det er øl som er det aller viktigste, teller også presentasjonen og førsteinntrykket man får når man besøker standen til de ulike hjemmebryggerne.

Men det trenger nødvendigvis ikke å være de mest erfarne bryggerne som stikker av med seieren.

Publikum bestemmer

– Det kan være en person som brygger sitt første brygg, eller nummer 200. Det kommer an på hva publikum liker. Det er det som er så artig, sier arrangør Leif Arne «Læffi» Johansen.

Han forklarer at hver publikummer får utdelt tre sjablonger ved ankomst, og de kan de fritt fordele til de ulike hjemmebryggerne.

– Ønsker du å gi alle tre til en person, eller en til tre ulike er opp til deg selv. Hver enkelt bestemmer hvordan fordelingen av sjablongene skal foregå. Hjemmebryggeren som sitter igjen med flest sjablonger da klokka slår 22.30, har vunnet mesterskapet, forklarer han.

Publikum får også utdelt Excell-ark hvor de kan notere førsteinntrykk av stand, lukt og smak, pluss terningkast for totalopplevelsen.

Alle standene vil stå i rekkefølge, fra dem med tungt og mørkt øl, til de lyse og lette.

– En lidenskap

Fylkesmesterskapet er et samarbeid mellom Romsdal, Sunnmøre og Nordmøre. De tre hjemmebryggerlaugene har funnet sammen under en felles paraply, Norbrygg Møre og Romsdal. Det betyr at fylkesmesterskapene vil rullere mellom fylkene fra år til år.

I 2018 vil det enten bli arrangert på Sunnmøre eller Nordmøre.

Læffi Johansen og Kjetil Sunde fra Romsdal hjemmebryggerlaug forteller at å holde på med hjemmebrygging er en lidenskap, og at det er ekstra kjekt når de får treffe andre som deler lidenskapen.

– Det er artig at det skjer noe, og at vi får være sosiale sammen med andre «ølnerder» og folk som er nysgjerrige. Man kan også la seg inspirere av andre hjemmebryggere som står på stand, sier Sunde.

– En smaksrik opplevelse

Begge anbefaler folk som er nysgjerrige på hjemmebrygg om å ta turen til kulturhuset.

– Men du må være åpen for å smake på mye forskjellig. I år er det et veldig bredt spekter av sorter. Jeg ble faktisk overraska sjøl. Det er mange ulike typer, og forskjellige smaker. Men det er veldig artig at det ikke kun er IPA (indian pale ale) som stilles ut. Det blir en smaksrik opplevelse, sier Johansen.

Dørene åpner for publikum 18.00, og arrangementet pågår fram til midnatt.

– Jeg tror det blir en lærerik og sosial kveld, hvor man kan diskutere med ulike hjemmebryggere. Det er ikke lenger slik at hjemmebrygg og godt øl er forbeholdt «ølhipstere.» Fler og fler blir mer interessert i den type øl. Dette er et arrangement for alle som er glad i godt øl, sier Johansen.