Åndalsnes Avis (krever abonnement) skriver tirsdag at China House ble stengt umiddelbart da Mattilsynet var der på «smilefjesinspeksjon» fredag 22. september.

– Svært alvorlig

«Forholdene slik de var under tilsynsbesøket kan medføre at maten blir forurenset fra omgivelsene og igjen utgjøre en fare for at gjester blir syke. Mattilsynet vurderer regelbruddet som svært alvorlig for mattryggheten», heter det i rapporten som førte til stengingen.

Innehaveren fikk beskjed om å ordne opp i forholdene, og holde stengt inntil Mattilsynet hadde vært på nytt tilsynsbesøk.

Flere forhold

Ifølge smilefjes-rapporten var det flere brudd på regelverket hos China House:

  • Vesentlige mangler ved rutiner for oppbevaring og håndtering for å hindre forurensing av maten.

  • Vesentlige mangler ved rutiner for rengjøring av lokaler og utstyr med stor konsekvens for mattryggheten.

Det var også mangler knyttet til personlig hygiene, håndhygiene og sikring av at mat oppbevares ved tilstrekkelig lav temperatur.

Mattilsynet fant også mangler ved interne styrings- og kontrollrutiner for å sikre trygge matvarer.

Glassbiter og mat om hverandre

Åndalsnes Avis skriver dessuten at rent utstyr var plassert på skitne hyller og at det var gammel skitt mellom innredning og på flere hyller. Kjøkkenet var dessuten overfylt med utstyr og råvarer. Brukt paneringsmel, fritryrrøre, sauser og åpne skåler med krydder sto framme fra dagen før.

På lagerrommet var det en kombinert fryse- og kjøledisk, hvor glasset i den ene døra var knust. Det lå glassbiter i disken, sammen med mat uten emballering.

Helsefarlig

Det var seniorinspektør Torild Stubø som gjennomførte kontrollen fra Mattilsynet. Hun sier til Åndalsnes Avis at det skal mye til for at de stenger en bedrift på denne måten.

– Da er det ganske ille, og det går på både orden og renhold. Og det var det det gikk på der – særlig renhold. Det var fryktelig mye utstyr som sto på kjøkkenet som ikke skulle være der. Når vi bruker hastevedtak, er det helsefare, sier hun til avisa.

Til Romsdals Budstikke sier hun at det kun har skjedd én gang tidligere her i regionen at de har stengt et spisested på grunn av helsefare etter at Smilefjes-ordningen ble igangsatt for nesten to år siden.

– Sånn som forholdene var da vi kom dit, så var det helsefare, sier Stubø.

Åpen igjen nå

Innehaveren av China House, Xinping Qin, utbedret de fleste forholdene som ble påpekt i løpet av få dager, og restauranten er nå i full drift igjen. Mattilsynet og Torild Stubø har vært på ny inspeksjon.

– Hun har ikke fått smilefjes ennå, for det er fortsatt noe som må rettes opp – det dreier seg om internkontroll som hun har en noe lengre frist på. Men det er ikke grunnlag for å si at det er helsefarlig å spise der i dag, så hun får derfor lov til å holde åpent, sier Stubø til Romsdals Budstikke.

Xinping Qin erkjenner overfor Åndalsnes Avis at ikke alt har vært på stell.

– Men det har ikke vært helsefarlig å spise her. På det punktet synes jeg Mattilsynet overreagerer, sier hun til avisa (krever abonnement).