Fræna: Lode tok opp saka i kommunestyret i Fræna i forrige uke, Ekteparet Rigmor og Reidar Nerland fikk i 2013 byggetillatelse til et tilbygg, men nye målinger av tomtegrensene viser at tilbygget er satt opp nærmere nabogrensa enn det er oppgitt i byggetillatelsen. Kommunen behandler derfor saka som en ulovlighetsoppfølging,

– Hvordan kan et lovlig fattet vedtak om byggetillatelse bli underkjent fire år seinere, spurte Lode og leste opp ni spørsmål til rådmannen om forskjellige sider av saksbehandlingen.

– Skader omdømmet

Rådmann Anders Skipenes slo i sitt svar fast at det ikke er noen grunn til å kritisere kommunens saksbehandling. Han viste blant annet til at kommunen har innhentet en ekstern juridisk vurdering – og at denne konkluderer med at kommunens saksbehandling er fullt ut forsvarlig. Skipenes gikk kraftig i rette med Lode.

– Rådmannen reagerer på den underliggende sarkasmen i spørsmålsstillingen. Fræna kommune skal alltid stå for ryddig, uavhengig og kompetent saksbehandling. At en folkevalgt sår inntrykket av at dette ikke er tilfelle, skader Fræna kommune sitt omdømme, sa Skipenes.

– Kunne ikke gjort annerledes

Hovedpersonene i striden – Rigmor og Reidar Nerland – fulgte ordvekslingen fra tilhørerplass. De er kommet i en fortvilt situasjon.

Ekteparet stolte på gamle tomtegrenser da de i 2013 søkte om å få sette opp et tilbygg på eiendommen sin i Velthauglia i Elnesvågen. I forbindelse med ferdigstillelsen fire år etter kommer sjokkbeskjeden fra kommunen: målinger av tomtegrensene viser at tilbygget er oppført 1–2 meter nærmere nabogrensa enn det som er oppgitt i byggesøknaden.

– Vi har handlet i god tro hele vegen. Vi har kontaktet kommunen og forhørt oss om hvordan vi skulle gå fram. Vi brukte situasjonskartet vi fikk fra kommunen og har målt ut fra de murene som var satt opp som tomtegrenser tilbake i 1976. At de digitale kartene kan vise helt andre grenser enn de gamle målepinnene gir oss store problem, sier Rigmor Nerland.

Nå tar ekteparet saka til jordskifteretten for å få fastslått hvor tomtegrensene går.

– Uansett kan ikke vi se at vi kunne gjort noe annerledes. Det føles skremmende at man kan få en byggetillatelse som man forholder seg til, men som kommunen kan gå tilbake på flere år etter, sier Nerland.

– Vær oppmerksom

I og med at saka er under behandling er kommunen svært forsiktig med å uttale seg. Men etter det Romsdals Budstikke forstår har ikke kommunen grunn til å tro annet enn at det er handlet i god tro.

Leder for plan og bygg i Fræna kommune, Rune Iversen, sier folk må være oppmerksomme.

– Hvis man er usikker på hvor grensene går så kan det være fornuftig å få påvist grensene av oppmålingsmyndigheten som er kommunene, sier han.