I plaskregnet i hovedstaden gikk Knut Flølo inn porten til Stortinget. Han trengte adgangskort til nasjonalforsamlingen, og ble fotografert før han ble tatt imot av Stortingets fast ansatte og vist til sitt nye kontor. Den 67 år gamle elektriker-utdanna mannen fra Vestnes er vant til spenning.

Kribler i magen

– Dette blir spennende. Jeg kjenner nok det kribler litt i magen. Å havne på Stortinget var noe jeg ikke hadde regnet med. Nå er jeg jo inne som fast møtende vikar for Jon Georg Dale så lenge han er statsråd i regjeringen. Så får vi se hvor lenge det varer. Jeg er forberedt på at det kan bli et kort stortingsopphold, eller Stortinget kan bli arbeidsplassen min i fire år framover. Det styrer ikke jeg på noe vis. Jeg har som filosofi at man ikke skal ha så mange bekymringer, sier Knut Flølo til Romsdals Budstikke.

Knut Flølo er pensjonist. Han hadde sett for seg ei roligere tid framover etter å ha vært Fremskrittsparti-politiker i nærmere 40 år.

– Jeg har vært medlem av Fremskrittspartiet siden jeg møtte Lodve Solholm på en heimevernsøvelse på Ørskogfjellet på slutten av 1970-tallet. Foran kommunevalget for to år siden sa jeg ja til å stå som listefyll, på sisteplass på valglista. Men trur du ikke jeg ble valgt inn i kommunestyret, forteller Flølo.

– Under nominasjonen til stortingsvalget i år sa jeg ja til å stå på 9. plass. Prosessen endte med at jeg fikk 4. plassen. Og når partiet gjorde et så godt valg her i fylket med over 32.000 stemmer, fikk vi to plasser på Stortinget. Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale var de to fremste på lista, men all den tid de to også er statsråder og med i regjeringen, rykker Jan Steinar Engeli Johansen og jeg inn på Stortinget. Jeg skjønte jo at det kunne bli et innhopp for meg, men rett inn på Stortinget fra første dag, det hadde jeg ikke forutsett, humrer mannen med den karakteristiske kvite barten.

Gründer og ordfører

I Vestnes kjenner folk ham som lokalpolitiker, ordfører fra 2003 til 2007, fylkespolitiker og gründer. Flølo var mannen som drev mekling av oppdrag for skipsrederne, og var i mange år stadig på farten til Romania der en rekke skipsskrog ble bygget før skrogene ble tauet til norske verft og utrustet her.

– Jeg var den første Fremskrittsparti-ordføreren i landet som ble direkte valgt til ordfører, husker Flølo.

– Hva er du mest spent på når du skal være en del av Stortinget?

– Jeg tror livet på Stortinget er annerledes enn det jeg har vært vant til fra lokal- og fylkespolitikken. Mye arbeid i partiets fraksjoner, i komiteene og en del møter i plenum. Jeg har vært gründer på mange vis, og er ivrig etter å kunne arbeide for å gi bedriftene bedre rammebetingelser, for eksempel fjerne formuesskatten.

– Sitter nær makta

– Hva kan du få utrettet på Stortinget?

– Et godt spørsmål. Jeg mener det er en fordel å ha lang politisk erfaring når du er med i et parti som sitter i regjering. Sitter du nær makta, blir det lettere å målbære og få gjennomslag for saker du tar opp, sier Flølo.

– Er det spesielle saker som opptar deg?

– Det ligger meg på hjertet å hjelpe bedriftene til økt verdiskaping. Vi må skape verdier til fellesskapet. Derfor har jeg ønsket meg plass i næringskomiteen eller olje- og energikomiteen. Som ny her i huset kan jeg ikke forvente å få velge på øverste hylle. Vi står foran svære oppgaver, med å gi næringslivet bedre rammebetingelser og investere i infrastruktur. Til sjuende og sist handler alt om å få tilgang på penger for å få realisert planene, forklarer han.

Heime på Helland i Vestnes bor Knut og kona Sonja i leilighet.

– Kona mi har alltid støttet opp om valgene jeg har tatt. Hun holder fortet heime, og var glad på mine vegne da jeg fikk muligheten til å komme på Stortinget, sier han.

Knut Flølo har opplevd både solskinnsdager og grå dager i livet. Tyngst var det for familien da ett av de fire barna, sønnen Espen, valgte å avslutte livet sitt i 2005.

– Det ble et vendepunkt i livet mitt, og har preget både meg og familien i ettertid, forteller Flølo åpenhjertig.

Da de 169 stortingsrepresentantene møttes før første gang i dag, markerte det starten for en ny epoke for Knut Flølo. Spent og forventningsfull er han på plass i nasjonalforsamlingen.

– Jeg gleder meg til å se hva jeg kan få utrettet, sier Flølo.

– Når du sitter nær makta, er det lettere å få lagt fram og argumentert for sakene du vil ha gjennomført, sier Knut Flølo. Vestnesingen er spent på hva han kan få utrettet under oppholdet på Stortinget. Foto: Richard Nergaard