MOLDE: Fredag 13. oktober er det premiere på Snømannen på Molde kino.

– Vi har to forestillinger fredag kveld, kl. 18 og 21. Til disse er det solgt 200 billetter på forhånd, sier kinosjef Geir Hammerø om Hollywood-filmen basert på Jo Nesbøs roman.

Billettsalget startet allerede 4. september.

Verdenspremieren blir på Rjukan torg 11. oktober, mens spesielt inviterte gjester får se den på galla-premiere i Oslo den 10. oktober.

Ekstra lokalt aspekt

Blant dem er Geir Hammerø, som har verv i bransjeorganisasjonen Film&Kino, samt er innkjøpssjef i Kinoalliansen AS.

– Hvilke forventninger har du?

– Jeg ser fram til Snømannen med skrekkblandet fryd. Det har vært et voldsomt trøkk, også lokalt, fra firma som ønsker å hekte seg på. Faktisk har vi ikke opplevd større forhåndsinteresse siden Titanic, sier Hammerø, og legger til:

– Jeg håper den kan få mer besøk enn Bølgen og Kongens nei. Mye taler for det: Mange har lest boka, det er en Hollywood-film innspilt i Norge, det er lokale scener, det er Fassbender i hovedrollen og trailerne lover bra. Lokalt har vi et ekstra aspekt med Jo Nesbø. Men Kongens nei hadde nok en enda bredere målgruppe. Til slutt vil det stå og falle med kvaliteten på filmen, sier Hammerø.

God mottakelse viktig for Norge

Kongens nei ble sett av cirka 700.000 nasjonalt, og 6.800 lokalt.

– Vi bør opp på minst 5. - 6.000 besøk her i Molde, mener kinosjefen, som ikke bare er spent på besøkstallene.

– Alle venter i spenning. Hvis Snømannen blir en global suksess, kan det bety enormt mye for Norge som innspillingssted i framtida. Og kanskje blir det flere Nesbø-filmatiseringer, sier Hammerø.

Treg kinohøst

2016 var det beste kinoåret siden 1983. Så langt ser ikke 2017 ut til å bli helt på høyde med rekordåret.

– I midten av juli lå vi faktisk likt an som fjoråret. Men så har det vært finvær omtrent siden uke 29, og nå ligger vi ti prosent bak, sier Hammerø, som likevel hadde 1.300 besøk i helga.

– Hvilke andre filmer enn Snømannen kan vi se fram til?

– Vi får en ny Star Wars, The Last Jedi, den 13. desember. Så har vi Thor Ragnarok 27. oktober, og American Assassin 3. november, og ikke minst Harald Zwart-produksjonen Den 12. mann rett før jul. For barn er det mye å glede seg til, med Elias, Askeladden, Ekspedisjon Knerten, Jul i Mummidalen, Ferdinand og Paddington 2, sier Hammerø - som selv ser fram til filmversjonen av Solsidan.

Men først, altså: Snømannen.

– Det blir utrolig spennende! Og jeg har ikke lest boka engang. Så ikke si hvem morderen er!

For første gang er en Hollywood-film som helhet spilt inn i Norge – med scener fra Oslo, Bergen og Rjukan. Foto: United International Pictures
J.K. Simmons i rollen som den maktsyke Arve Støp, redaktør i magasinet Liberal. Foto: United International Pictures
Rebecca Furgosen har rollen som Katrine Bratt, ferskingen i politiet som blir Harry Holes makker – og som viser seg å ha en nær tilknytning til Snømannen. Foto: Jack English
Et lite filmcrew spilte inn her i februar 2016. Foto: United International Pictures