MOLDE: Etter det vi kjenner til, var det flere entreprenører som vurderte prosjektet, men valgte å ikke levere inn anbud.

Når ingen andre la inn anbud, har flere opplyst at grunnen til dette var at kommunen dyttet altfor stor risiko over på entreprenør.

Det ene tilbudet som kom inn var over den økonomiske ramma for prosjektet, som Molde kommunestyret har satt til 110 millioner kroner.

Risikovurdering

Daglig leder Arve Sæter i Christie & Opsahl sier at de la seg på en nøktern linje når det gjelder pris.

– Vi har solid erfaring fra større ombyggingsprosjekter. Dette er en totalentreprise med delvis riving, delvis ombygging. Slikt blir ofte mye dyrere enn det de som planlegger i utgangspunktet ser for seg. Nye strenge regler og krav må oppfylles. Det er ikke lett å treffe blinken i slike prosjekt, sier Arve Sæter til Romsdals Budstikke. Av konkurransemessige hensyn ønsker han ikke å si prisen på tilbudet hans firma leverte.

– Etter det som har skjedd, blir Christie & Opsahl med på neste anbudsrunde?

– Vi får vurdere på hvilken måte anbudet blir utlyst og hvilke grep kommunen har gjort, svarer Arve Sæter.

Molde kommunestyre har satt en ramme for prosjektet på 110 millioner kroner. Dette inkluderer både finanskostnader og forskjellige andre utgifter i tillegg til selve hovedentreprisen.

Haster å komme videre

– Vi må nå lyse ut ny konkurranse i en eller annen form, og det må skje fort. Det blir en forsinkelse på to til tre måneder, sier Tor Egil Heimstad, prosjektleder for virksomhetsområde Molde Eiendom KF. Heller ikke han vil opplyse noe om størrelsen på tilbudet til Christie & Opsahl.

– Vi vil nå se på type konkurranse og sjekke regelverket i forhold til muligheter for ny konkurranse. I løpet av kort tid har vi nok landet på hva vi skal gjøre, sier Heimstad til Romsdals Budstikke.

Styremøte i idrettsrådet

Styreleder Rune Sjåholm i Molde Idrettsråd opplyser at de skal ha styremøte om saka den 19. oktober. Her vil også representanter fra Molde kommune stille opp. Før den tid skal saksbehandlerne i Molde kommune ha møte for å legge løpet videre. Dette skjer førstkommende onsdag.

Molde Idrettsråd har vært helt klar på at nybygg ville være det beste, men har akseptert vedtaket i kommunestyret. Etter det som nå har skjedd, stiller de igjen spørsmål ved det som er gjort.

– Dersom de økonomiske rammene kommunestyret har lagt er så trange at det er umulig å få det til slik de har tenkt, har vi en ny situasjon. De som jobber i entreprenørbransjen kan faget sitt. Kanskje det vil vise seg at det var vi som hadde rett, sier Rune Sjåholm.

Ordfører Torgeir Dahl slår fast at vedtaket om renovering står fast.

– Det blir ingen omkamp om dette. Nå får vi se hvordan vi skal komme oss videre for å få gjennomført vedtaket. Jeg er ingen ekspert på dette fagområdet, men vi må kanskje se på vurdering av risiko og fordeling av den, sier Torgeir Dahl til Romsdals Budstikke.

Behovet for renovering av Idrettens Hus har vært kjent i flere år. I november i fjor innstilte rådmannen i Molde på å rive Idrettens Hus og bygge nytt. Dette ville koste 60 millioner kroner ekstra i forhold til renovering. Men Molde kommunestyre avviste dette forslaget, og ville bruke de sparte midlene på Sjøfronten.

Nå står Idrettens Hus avlåst og tomt. Fra idrettshold er det blitt uttrykt sterke ønsker om å kunne bruke deler av bygget fram til arbeidet med renovering starter. Når det skjer og hvor lang anleggsperioden blir, er ikke kjent ennå.

Christie & Opsahl var den eneste som la inn tilbud på renovering av Idrettens Hus. Daglig leder Arve Sæter sier det er betydelig risiko med slike prosjekt, og at det kan være grunnen til at flere ikke ble med i konkurransen. Foto: Bjørn Brunvoll