MOLDE: – Han er skarp, men snill. Nå begynner han å bli gammel, vi skal inn og få undersøkt ørene hans, forteller Brit Sognli før hun tar Frost med inn til behandling.

Det kommer stadig nye kunder, noen skal kjøpe fôr, andre kommer med katter og hunder. Sist uke var også mange innom for å feire 25-årsjubileet til klinikken sammen med de ansatte. Her var det kaffe og kaker og godbiter både til to- og firbeinte.

Ni ansatte

Veterinær Astri Nilsson leder bedriften, som har ni ansatte: Fire veterinærer, fire dyrepleiere og en reinholder.

Klinikken ble sertifisert i 2005, som den første i sitt slag Møre og Romsdal. Veterinærene har ekstrautdannelse på hver sine fagfelt, alle pleierne har treårig utdannelse.

Astri Nilsson er opprinnelige fra Lillehammer og utdannet veterinær fra Oslo. Familieforhold brakte henne til Molde, der hun etablerte egen klinikk i 1992. Før det hadde hun kjørt stordyrpraksis i Skien, nå ville hun satse på familiedyr.

Ordet kosedyr var vanlig før, det blir ikke brukt om dyr lenger, understreker hun. Nå er det familiedyr.

Mest hund og katt

– Vi er et fullverdig sjukehus for dyr, bygd opp stein for stein gjennom disse 25 åra. I praksisen går det mest på hund og katt, nokså likt fordelt med en liten overvekt av hunder. Den største hunden vi har hatt inne er en St. Bernhardshund på 90 kilo, forteller Astri Nilsson til Romsdals Budstikke.

Hun viser oss rundt i lokalene med stall, operasjonsstue og behandlingsrom. Det er nok å gjøre.

– Vi er ikke med i vaktordning lenger, så vi hjelper nok ikke alle. Men vi prøver å hjelpe alle som tar kontakt med oss. Det er bare de aller største byene her i landet som har vaktordning for familiedyr, forteller Astri Nilsson.

Gode råd

Hun synes folk er flinke til å ta vare på familiedyra sine. Samtidig har hun noen gode råd.

– Alle bør ha chip på dyra sine. Dette gjelder spesielt for katter. Dette gjør det lettere å finne eier når dyr kommer bort. Når det gjelder barn som ønsker seg dyr, er det veldig viktig å vite at ingen under 16 år skal ha eneansvar for dyr. Det er slått fast i Dyrevelferdsloven, som har erstattet Dyrevernsloven, forteller hun.

I glede og sorg

De fleste barn er veldig glad i dyr, og barn er ofte innom klinikken sammen med foreldrene når dyr skal behandles. Da er det ikke alltid bare glede, det kan være veldig tungt når gamle og sjuke dyr må avlives.

– Reaksjonene er forskjellig. Noen vil være til stede, andre ikke. Jeg mener at barn kan være til stede også når dyr må avlives. Det er en sorgprosess man må gjennom, sier Astri Nilsson.

Dyr fra utlandet

Hun har et annet råd til folk som er i utlandet og ønsker å ta med en hund heim.

– Ikke gjør det, det gjelder både hund og katt. Importerte dyr kan ha med seg smittsomme parasitter og virus som kan gi alvorlig sjukdom både hos mennesker og dyr. Dette til tross for at regler for import av dyr er fulgt, understreker hun.

Hannkatten Luxus blir undersøkt av veterinærene Astri Nilsson (t.v.) og Toril Torske. Foto: Olav Skjegstad
Frost, en 15 år gammel West Highland white terrier, sammen med matmor Brit Sognli. Foto: Olav Skjegstad
Molde dyreklinikk holder til i Julsundvegen Foto: Olav Skjegstad