– Det er avgjørende å komme fort til stedet, sier den lokale helikopterpiloten Gunnar Iversen, bosatt på Sjøholt.

Han jobber frilans pilot for Nord helikopter, som har base på vigra. kort tid etter at det begynte å brenne i Midsund, gjorde han seg klar til å bli plukket opp av en kollega som tok av fra Vigra. Rett før han ble hentet, kom kontrabeskjeden.

– Da kom det melding om at helikopter fra Sauda var rekvirert. Siden Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) har kontrakt med et selskap som blant annet har base der nede, måtte vi bare returnere til Vigra, sier Iversen.

Istedenfor minutter, tok det omalg to og en halv time før helikopteret var på plass på Midsund.

Redningsleder ved Hovedredningssentralen, Jan Lillebøe, sier til NRK at de bruker det skogbrannhelikopteret som DSB stiller til rådighet.

Viktig å komme fort til stedet

– Dette er ikke en brann i hus eller skog, men en brann på fjellet og da har man mer tid til å vente på helikopteret. Er det fare for liv og helse blir helt andre ressurser satt inn, sier Lillebøe.

Pilot Iversen stusser på argumentet.

– Hadde det vært et par timer senere på ettermiddagen, kunne det blitt mørkt før slukkinga var ferdig, og man måtte slukke uten helikopter i mørket. Uansett må jo brannmannskapene som er på stedet vente i flere timer, det koster penger det også, sier han.

I en periode jobbet han som helikopterpilot i Spania og Italia, hvor det ofte er skogbranner.

– Da var det om å gjøre å få det nærmeste helikopter til stedet så fort som mulig. Og så heller supplere med andre helikoptre man har kontrakt med. Det handler om å unngå at brannen får utvikle seg og vokse i omfang, sier Iversen.

Bør revurdere kontraktene

Han mener hele konktraksstrukturen burde revurderes.

– Det finnes mange helikopterselskaper i hele Norge, det er stort sett samme maskin alle sammen. Det er ikke noe spesielt brannhelikopter som det skrives i media. Det er et ordinært helikopter, med brannbøtte. Det burde organiseres slik at det nærmeste tilgjengelige helikopteret blir tilkalt, og ikke slik at kun noen få helikopter hos et enkelt selskap kan hjelpe i slike situasjoner, sier Iversen.

Også kommunestyrepolitiker i Midsund, Kolbjørn Stølen, reagerer. Den tidligere helikopterteknikeren sier til NRK at man bør kunne bruke det helikopteret som er nærmest i nødsituasjoner, uavhengig av kontrakter.

– Jeg setter store spørsmålstegn ved disponeringa av ressursene, når vi har et helikopter i nærheten. Det er skummelt om brannen sprer seg, sier Stølen. Han har informert ordføreren om saka.

Grasbrann på Midøya ved Bløkallen i Midsund. Foto: Privat
Slik ser det ut i omrdeåt hvor det brenner. Foto: LESERBILDE: Anne Gautvik
Området det brenner i sett fra avstand. Foto: LESERBILDE: Magnus Bjørnerem