Daniel Berg Hestad har vokst opp i Molde i dobbelt forstand. Både i byen og i klubben. Han har gått fra å være blant de yngste på laget, til å være den eldste. Han har spilt med mange ulike spillere. Men i løpet av den lange karrieren var det ikke ofte spillerne pratet om psykiske utfordringer seg imellom.

– Men vi har hatt psykologer med oss gjennom åra. Stål Bjørkly, blant andre. Vi har både hatt individuelle samtaler og samtaler i plenum. Å være fotballspiller er en spesiell form for jobb. Det er et press om å prestere hele vegen, mange er interessert i det du driver med, og du har konkurrenter rundt deg hele tida, sier Berg Hestad.

Viktig med plan B

Den tidligere Molde-kapteinen forteller at mange av spillerne har fotball som det viktigste i livet. Hvis de ikke lykkes, har de ingen plan B.

– Det er tungt å ha i bakhodet når man blir eldre. I 20-åra tenker du mye mer på fasene videre i karrieren. Mitt inntrykk er at majoriteten av dagens spillere er uten utdanning, og få tar utdanning samtidig som de er aktive fotballspillere. Rådet mitt er å ha flere bein å stå på. Tenk på framtida. Jeg forstår at det kan være vanskelig å tenke slik da man er 19 år. Men nåløyet er trangt. Det er mange som vil bli fotballspillere, sier han.

Berg Hestad trener juniorlaget, og forteller at de fleste vil gå fra Aker Stadion med en negativ tilbakemelding.

– Nåløyet er trangt på alle nivå, men blir trangere desto høgere du kommer, sier han.

Jaget etter det perfekte

Berg Hestad mener det må være vanskelig å oppleve at man ikke lykkes i et samfunn hvor vi er opptatt av å framstå som perfekt.

– Se til sosiale media, for eksempel. Der legges det ut bilder og tekst om alt det positive som skjer i livet. Det er ikke så mange som snakker om det vanskelige, sier han.

Berg Hestad tror trenere, spillerkoordinator, leger, fysioterapeut, lagkamerater er viktige nøkkelpersoner for spillerne.

– Er en spiller utilpass over tid, synes det når de skal ut på bana. Man ser raskt at spillere ikke er der de bør være. Det har jeg sjøl sett flere ganger. Da er det viktig at vi som har ansvaret finner ut hvordan vi skal håndtere det.

Finn en hobby

Kampdag. Publikum roper fra tribunene. Du gjør en feil. De buer.

– Det er fort gjort å få høge skuldre. Da er det viktig å ha noen mekanismer som får det igjennom det. Finn en hobby du kan bruke tid på når du ikke spiller fotball, noe som får deg til å kople av. For meg var det familie, golf, hundene mine. Jeg angrer likevel på at jeg ikke tok utdanning da jeg hadde sjansen. Det er det mange som forteller deg i løpet av karrieren, men det er sant. En fotballkarriere tar fort slutt. Eller, den gjorde riktignok ikke det for meg, men for de fleste varer den ikke like lenge, sier Berg Hestad.

Hoseths positive tankegang

Magne Hoseth er en av Norges mest profilerte fotballspillere, både på godt og vondt. Han har spilt på flere nivå i norsk fotball, og vært utenlands. Han har scoret mange avgjørende mål for Molde, og ble den store helten i cupfinalen 2013 da et frispark i krysset sørget for at Molde tok ledelsen mot Rosenborg. Samtidig som han scoret målet, lå samboeren Monica på sjukehus og kjempet mot kreftsjukdommen. Hoseth har valgt å være åpen om det meste av motgang han har opplevd både i karrieren og privat. Han tror det hjelper både andre og ham sjøl.

– Den uka hadde det bare vært faenskap. Monica låg på sjukehuset og jeg var langt unna. Forventningene om at jeg skulle avgjøre finalen var til stede. Og så skjer det. Det er ikke ofte jeg blir religiøs, men da ble jeg det. Det var surrealistisk, og har fremdeles ikke gått opp for meg, sier han.

Hoseth forteller at man må være mentalt til stede for å klare å prestere.

– Jeg begynte tidlig å gå hos prestasjonsfremmende psykolog, men til slutt så endte vi opp med å snakke om alt som foregikk i livet mitt. Men jeg sluttet å gå dit da det ble som verst i livet. Jeg tok i grunn ikke imot noe hjelp utenfra.

Jeg opplevde det som forstyrrende. Jeg bestemte meg for å ta tak i ett problem av gangen, og startet med det minste. Klarte jeg å løse det, ville det bli lettere å ta tak i og løse de resterende problemene, sier han.

Kjærligheten

Hoseth har opplevd mye vondt på privaten. Da sønnen Gabriel ble født var han alvorlig sjuk. Samboeren Monica fikk lymfekreft. Sjøl hadde han ikke et stort behov for å prate med andre om det.

Han snakket litt med Daniel Berg Hestad og Kristoffer Paulsen Vatshaug. Det var det eneste.

– Jeg brukte mye krefter på å holde familien min oppe. Jeg var sikker på at jeg kom til å møte veggen etter at Monica ble frisk og vi la sjukdommen bak oss. Men det skjedde ikke. Enten må jeg være veldig sterk, eller veldig dum. Jeg lener mot det første, sier han.

Hoseth tror styrken hans ligger i kjærligheten til familien og fotball.

– På fotballbanen fikk jeg utløp for alle følelsene mine. Deler av styrken min ligger nok i at jeg har levd med høgt forventningspress siden jeg var 5–6 år. Det var da jeg hadde mitt første avisoppslag, og forventningene om at jeg skulle bli en god fotballspiller begynte allerede da. Jeg var best på laget da jeg var 15, før jeg opplevde å falle litt ned. Etter det trente jeg meg opp til toppen igjen, og etter hvert havnet jeg på A-laget til Molde, i ei beintøff gruppe. Andreas Lund, Odd Inge Olsen, Karl Oskar Fjørtoft, Sindre Rekdal og Trond Strande. Det var knallharde taklinger og tøff konkurranse. Der snakker vi om å ha rett innstilling og mentalitet. Jeg lærte mye, sier han.

Ikke la seg knekke

Hoseth var fast bestemt på at all motgangen på heimebane ikke skulle ta knekken på karrieren hans. Hvis det var noen som skulle gjøre det, var det han sjøl.

– Det var veldig tøft da det var på det verste. Men jeg kunne ikke la det gå innpå meg. Jeg lot det ikke gjøre det. Jeg fikk motivasjon. Jeg ville prestere, for familien min og for meg sjøl. Jeg har hatt mye motgang både personlig og på fotballbanen. Jeg tenkte aldri at jeg ville slutte å spille fotball på grunn av presset som fulgte med. Jeg har bestandig vært flink til å tenke positivt. Det har vært viktig for meg. Buing fra publikum ga meg energi, forteller han.

Magne Hoseth har vært igjennom mange tøffe tak. Det har han kommet seg gjennom ved hjelp av positiv tankegang, og å ta et av problemene om gangen. Foto: Bjørn Brunvoll